Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijave do 15. 4.

Zgrade u Novom ZG-u proizvodit će i prodavati struju HEP-u

POS stan
VL
14.03.2013.
u 12:25

Na krovovima objekata s povoljnim stanovima bit će i solarni paneli koji će proizvoditi energiju i stanarima uštedjeti na režijama i do 40%

Još mjesec dana, do 15. travnja, zainteresirani građani mogu se prijaviti za kupnju stana po programu društveno poticane stanogradnje u Zagrebu. Naime, nakon četiri godine bez prilike za jeftinije rješenje stambenog pitanja u gradu, koje građanima, ovisno o kvadraturi, može uštedjeti i do 30 tisuća eura, ishođena je građevinska dozvola za gradnju objekata s 332 stana POS-a u Zagrebu.

Bez troška za dokumente

Gradnja počinje već ovo ljeto i trebala bi trajati dvije godine, kažu u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama.

– Dosad je 330 osoba podnijelo prijave. Sva dokumentacija uz zahtjev može biti u kopijama i samo potpisane izjave bez ovjere javnog bilježnika. Tako naši građani neće imati nikakvih troškova, osim potvrde o prebivalištu na MUP-u. No, kad lista bude konačna i kad počne odabir stanova, treba donijeti na uvid svu originalnu dokumentaciju i ovjerene izjave – rekao je Željko Uhlir, direktor APN-a.

Novi stanovi bit će u Novom Zagrebu, u Aveniji Većeslava Holjevca, a pravo kupnje imaju svi građani, neovisno o prebivalištu. Predani dokumenti u prvoj fazi ne obvezuju građane, a nakon završene prijave formirat će se lista prvenstva nakon koje kupci uplaćuju 15 posto udjela. Mjesto na listi osigurava se dobivenim bodovima, a najviše bodova, time i prvenstvo, dobiva onaj tko nema svoj stan i onaj tko ima dulje prebivalište u Zagrebu. Dodatne bodove za stanove, za koje je cijena po četvornom metru 1100 eura, donosi i stručna sprema, broj članova kućanstva, sudjelovanje u Domovinskom ratu, invaliditet ili tjelesno oštećenje, kao i životna dob podnositelja zahtjeva. Stanovi će biti izgrađeni po sistemu “ključ u ruke”, a budući kupac neće moći utjecati na raspored prostorija u stanu.

Veličina prostora

Nude se 23 garsonijere, 16 jednosobnih, 120 jednoipolsobnih, 103 dvosobna, 12 dvoipolsobnih, 39 trosobnih, 14 troipolsobnih, četiri četverosobna i jedan četveroipolsoban stan, uz pravilo: maksimalna površina stana koju može kupiti samac prosječne je veličine 47, dok četveročlana obitelj ima pravo na kupnju stana od 77 kvadrata u prosjeku.

Zgrada će imati toplinske dizalice i solarne fotonaponske panele, pri čemu su planirani sistemi uštede energije i znatno manji računi struje i grijanja.

– Fotonaponski paneli bit će na krovu zgrade. Struja koja će se njima proizvesti prodavat će se HEP-u, a zarada od prodaje poslužit će za umanjenje mjesečnih režija suvlasnika stanova u zgradi – objašnjava Uhlir. Drugim riječima, uz panele i dizalicu za, npr., dvosobni stan, troškovi grijanja mogu biti jeftiniji i do 40 posto.

 >>Počelo prikupljanje zahtjeva za kupnju 332 POS-ova stana u Klari

Komentara 2

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
15:36 14.03.2013.

Na krovovima objekata s povoljnim stanovima bit će i solarni paneli koji će proizvoditi energiju i stanarima uštedjeti na režijama od 40 do 120 % navalite narodeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

DR
dreamer
09:25 16.03.2013.

Odlično su oni smislili POS stanogradnju. U rijeci nude kredite s tri banke, kreditima u eurima s promjenjivom kamatom koja starta od oko 6,5 ili 7% uz desetke naknada. Da ne spominjem lobvezno učešće. Uistinu, nezamislivo povoljno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije