Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez karte

Zetovci žele veće kazne za švercere i pravo legitimacije

zetovci
Davor Višnjić/PIXSELL
05.04.2013.
u 10:54

Bez karte – Sindikalist Anto Jelić kaže da dnevno trećina putnika ne kupi voznu kartu

Švercanje putnika u autobusima i tramvajima te nemogućnost vozača i kontrolora da ih legitimiraju svakodnevni su problemi s kojima se susreću zetovci na svim linijama. Prema nekim podacima, dnevno se ZET-om bez karte vozi više od trećine putnika, što tvrtku s 1,3 milijardi kuna ukupnog duga gura u dodatni minus.

Odštete putnicima

Stoga, kako bi uveli red koji bi u konačnici mogao dovesti do nižih cijena karata, Sindikat ZET-a izradio je prijedlog kojim traži veće ovlasti pri kontroli karata. – Tražimo da kontrolori dobiju pravo legitimiranja putnika bez karte, čime bi se kontrola znatno poboljšala. Sadašnji proces čekanja dolaska policije je spor i neučinkovit – kazao je Ante Jelić, predsjednik Sindikata vozača ZET-a. Osim prava konduktera na legitimaciju, vozači će dobiti dozvolu da mogu zaustaviti vozilo ako se u njemu nalazi putnik koji ne želi kupiti kartu. Takav model preslikan je iz susjedne Slovenije, a nove ovlasti sindikalisti dogovaraju s policijom, sudstvom i Gradskom upravom.

– Želimo i povisiti kaznu za osobe koje se opiru i prave probleme, a radimo i na tomu da od takvih putnika možemo i mi i drugi putnici naplatiti štetu zbog kašnjenja i zaustavljanja autobusa – objasnio je Jelić.

Više kontrolora

Kritiku je uputio i sucima koji najčešće oslobađaju građane koji su uhvaćeni u švercu. Iako ih se oslobađa pod izlikom lošeg materijalnog statusa, Jelić smatra da takvo što nije dobro jer je riječ o potkradanju na štetu ostalih putnika. Da bi sustav i s pojačanim ovlastima proradio, u ZET-u će se povećati i broj kontrolora. Sa sadašnjih 130 povećat će se na dvjestotinjak kako bi mogli pokriti cijeli grad.

>>Izgovori putnika: Švercam se jer štedim za kupnju automobila

>>ZET uvodi M–prijevoz, slat će se poruke s PIN-om

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije