Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hitno trebaju novac

Zemljište Zagrepčanke 
daju za 20 
mil. eura manje

jure radić,zagrepčanka,milan bandić
Željko Hladika/Večernji list/PIXSELL
28.09.2013.
u 12:40

Holdingu je novac hitno potreban, i to kako bi, među ostalim, osigurao plaće svojim djelatnicima. No, dosad se javila tek jedna banka

Nakon što je Zagrebački holding zbog sve teže financijske situacije i hitne potrebe za gotovinom odlučio prodati svoja potraživanja bankama, na raspisani natječaj javila se, kako doznajemo, samo Privredna banka. U ponudi su, koju su na natječaj poslali pri njegovu samom isteku i nakon poduljih pregovora, ponudili novac tek za zemljište Zagrepčanke u Heinzelovoj ulici, ali ne i za zemljište Gredelja. Vrijednost ponude, koju je Privredna banka dala, kako neslužbeno doznajemo, iznosi 40 milijuna eura s PDV-om.

Banke kupe, a Grad plaća

Podsjetimo, Zagrebački holding zemljišta Zagrepčanke i Gredelja prodao je Gradu Zagrebu u ukupnom iznosu od 172 milijuna eura, pri čemu je dogovoreno da će se navedeni iznos isplatiti u periodu od deset godina. No vodstvo Holdinga, koji je zaglibio u dugove koji su se popeli na 3,3 milijarde kuna, ne može čekati dogovoreno desetljeće, novac im je potreban odmah i to kako bi osigurali isključivo tekuće poslovanje, a time i plaće djelatnicima. To je, među ostalim, i bio razlog zbog kojega su bankama odlučili prodati potraživanja, pri čemu će Holdingu novac biti isplaćen odmah, a Grad će nastaviti uplaćivati iznose na račun banke. Tako će za prodano Holdingovo potraživanje Grad Privrednoj banci uplatiti 60 milijuna eura.

Kako neslužbeno doznajemo, sve teže osiguravanje osnovnog dijela poslovanja otvara put i za izravne pregovore sa Zagrebačkom bankom kako bi se osigurao kupac potraživanja i za zemljište Gredelja, pri čemu je logično da će i u tom slučaju, kao i u onom sa zemljištem Zagrepčanke, cijena prodanih potraživanja biti znatno niža od one na koju su računali u Holdingu.

Ispod cijene

Da situacija nije tako alarmantna i da Holdingu novac nije potreban odmah, do 2023. godine Holding bi od Grada za zemljište u Heinzelovoj dobio 59,9 milijuna eura, a za Gredelj bi im s računa bilo isplaćeno 112,37 milijuna eura. No nitko nije računao da će odaziv banaka biti tako slab te da prodajom potraživanja neće moći prikupiti 900 milijuna kuna.

>> ZG Holding: Zadužili su nas
 ‘Bandićevi’ megaprojekti

Komentara 1

2X
2Xgeneral
17:59 22.07.2014.

sve što matan Banbinjo i Kikaš taknu vrijedi BAREM ko u Parisu ili Londonu!!!!!! Pa nije TA provincija ništa bolja od Zagreba ( kojeg najviše voli matan koji kaže: Nitko ne može voljeti Zagreb više od mene!!??? ) Matan upada u sve veće probleme!!! Cvitan će mu donjeti cvijet!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije