Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drama na hipodromu

Zašto se situacija na Hipodromu rješava zaključavanjem konja i što je pozadina cijelog slučaja?

storyeditor/2023-11-24/PXL_241123_106516548.jpg
25.11.2023.
u 16:41

Dramu je izazvalo (ne)potpisivanje ugovora, u Gradukažu da se uvodi red, a oštro su reagirali Prijatelji životinja.

Do svojih konja, koji su od četvrtka ujutro zaključani na Hipodromu, dio korisnika nije mogao ni jučer do zaključenja ovog teksta. Razlog su novi ugovori koje neki vlasnici još nisu potpisali s ustanovom Upravljanje sportskim objektima, a takav postupak jučer su osudili i Prijatelji životinja. – Oštro prosvjedujemo zbog namjernog izlaganja konja patnji i zatočavanju. Takvo postupanje ništa ne može opravdati, a najmanje ljudske prepirke. Životinje ne smiju ispaštati i biti zlorabljene te ih se ne smije dovoditi u opasnost. Ovo podliježe prekršajnoj, pa i kaznenoj odgovornosti i za svaku je osudu. Obavijestili smo nadležne institucije i očekujemo promptnu reakciju i spašavanje konja iz ove nevjerojatne situacije. Nikom ne bi smjelo ovako nešto niti pasti na pamet – poručili su.

Izbjegavali plaćanje bokseva

Na situaciju na Hipodromu prvi je upozorio Enimark Ponjević, predsjednik Zagrebačkog galopskog saveza. Ondje je jučer i dalje bilo zatočeno njegovih 45 konja te tri radnika, trener, potkivač i grumer. Kada je preksinoć pokušao ući da ih obiđe, na njega su nasrnuli zaštitari pa je intervenirala i policija.

– Ovo je čisti reket kojim nas žele prisiliti da potpišemo jednake ugovore kao rekreativci, a moji konji i jahači su vrhunski sportaši i naši se sati financiraju iz programa javnih potreba u sportu – kazao je Ponjević.

U problemima je i dio rekreativaca. – Moj konj nema valjanu putovnicu, a bez nje mi ne žele napraviti ugovor. Kažu da ga hrane, ali ne ide van, što je opasno za jer može dobiti kolike. Nevjerojatno mi je da su zbog komada papira zatvorili živo biće – u šoku je Lana Pribanić, koja još rješava dokumentaciju.

Grad situaciju pravda uvođenjem reda na Hipodrom, a ondje već neko vrijeme vlada kaos. – Pojedinci su koristili situaciju da si osiguraju prihode i povlastice koje im ne pripadaju, a Grad zbog pravne nesigurnosti nije mogao ulagati u razvoj Hipodroma – naveli su. Zbog toga su novim ugovorima nastojali identificirati vlasnike konja i osigurati pravnu osnovu za korištenje objekta. – Ustanova je donijela pravilnik o obavezama na objektu. Svi korisnici koji žele mogu sklopiti ugovore i koristiti objekt – poručili su.

Većina je, dodali su, na to pristala i dobili su propusnice, a potporu Gradu i ustanovi jučer je dalo i Konjičko društvo Zagreb. Svi konji su, istaknuli su također u gradskoj upravi, zbrinuti i nahranjeni, a s njima je konstantno i veterinar. Napomenuli su i da će registrirani sportski klubovi i sportski savezi kao i dosad imati pravo na besplatne termine za treninge i natjecanja.

– Pojedinci su dosad izbjegavali plaćanje bokseva i druge infrastrukture. Budući da se to plaća na svim sportskim objektima Grada, ili se ti objekti daju u zakup putem natječaja, Hipodrom je bio jedinstven negativni primjer – kazali su u gradskoj upravi. Voditelj ustanove Kosta Kostanjević novinarima je usto jučer rekao kako su svi konji prošetani te kako najam boksa stoji 110 eura mjesečno.

Dio korisnika ispričao nam je i kako Ponjević godinama sije strah objektom. – On smatra da smo svi osim njega rekreativci. Krivo se predstavlja, ne zna ni jahati, a sa svog je ranča dovukao 40 konja i Nepalce koji žive u groznim uvjetima. Zbog njega se redovito događaju incidenti, ljudi masovno odlaze – kazala nam je jedna od korisnica. Dodala je i kako već četiri godine ne plaća infrastrukturu.

No optužbe koje mu se stavljaju na teret Ponjević je odbacio. – Prije dva tjedna moje je konje obišla veterinarska inspekcija te je utvrđeno da je s njima sve u redu – kazao je. Smatra i da ga napadaju pojedinci iz fiktivnih jahačkih klubova koji su bliski platformi Možemo!. – Pod krinkom vrhunskog sporta iznajmljuju stare rage jahačkim školama i na tome masno zarađuju. Njihov konji nemaju veze s galopskim sportom, a na svakom hipodromu na svijetu, osim na zagrebačkom, on je prioritet – rekao je Ponjević.

Neka nas puste na trening

Dodao je i kako je zabrinut za svoje konje. – To su trkaći konji koji će se, ako ne iziđu, početi valjati i lupati, a mogu se i ozlijediti.. Moraju se kretati – objasnio je.

Ugovor koji mu se, smatra, nameće reketom, ne namjerava potpisati. – Pokrenuli su kampanju protiv mene na osobnoj razini. Snimka koja kruži internetom samo je isječak incidenta u kojem su teško nastradala moja dva jahača. Odbijamo suradnju dok naši konji i radnici ne dobiju valjani tretman i dok ne puste trenere da s konjima održe trening. Zahtijevamo humanost, a onda možemo razgovarati – poručio je Ponjević.

Ključne riječi

Komentara 2

JR
Jr48
16:45 26.11.2023.

Dugo sam radio u uredu predsjednika na sličnim poslovima osiguranja ali nekog sa tim imenom i prezimenom a da je bio tjelohranitelj pokojnom predsjedniku Tuđmanu se baš i ne sjećam a svaki dan sam s tom ekipom surađivao ..

HO
homofobic
08:39 26.11.2023.

Da li konji dobivaju redovito dnevne novina i imaju li TV u svojim boksovima? Kada se to uredi onda se moze kazati da se s konjima postupa prema konvenciji UN o opcim pravima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije