Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Facelifting Zavrtnic

Zasjeli na kran i sivilu poslovnog centra dali novi originalan izgled

Zavrtnica (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
08.09.2011.
u 16:55

Radnici su kreativcima rekli “nema šanse da to odradimo”, ali Branimir, Srđana i Damjan nisu odustajali

Centralni blok koji se sastoji od četiri glavne zgrade poslovnog centra Zavrtnica ima novo ruho. Nekadašnje sivilo zamijenjeno je crno-bijelim izdanjem, a za moderan facelifting starog tvorničkog kompleksa odgovorna je ekipa iz Brigade, jedne od agencija iz grupe Bruketa&Žinić OM.

Krenuli od sebe

– Krenuli smo od naše, ujedno i zgrade uprave, a uskoro su i ostali susjedni objekti dobili novo ruho. Kaže se da čovjek najprije treba počistiti vlastito dvorište i baš se time vodila i ekipa iz Brigade – objasnio je arhitekt Damjan Geber.

Ideju, priznaje, nije bilo lako provesti u djelo.

– Nema šanse – odmah su se od “zahtjevnih radova” ogradili sami radnici.

– Četiri smo dana visjeli na kranu i po zgradama iscrtavali konture kako bismo im dokazali da se sve može. Nije bilo lako, svakim jačim vjetrom razmišljali da odustanemo, ali ipak se isplatilo – kaže Geber, koji je konture iscrtavao sa Srđanom Alač i dizajnerom Branimirom Sabljićem, pred kojeg je izazov i postavljen.

Fasada i boje kao 'sidro'

Zidove su, objašnjavaju, bojili ručno, izmjerili su cijelu zgradu, isprintali nacrte i popeli se na kran.

Crno-bijelu kombinaciju izabrali su upravo zbog heterogenosti Zavrtnice.

– Mi smo korištenjem neboja na centralnom bloku unutar kompleksa htjeli umiriti tu cjelinu i dati joj svojevrsno sidro koje povezuje sve okolne zgrade – kaže Geber. Projekt je uspio pa se već razmišlja da se cijeli kompleks Zavrtnice uredi na sličan način.

No hoće li se to dogoditi te kad će započeti novo bojenje, nije želio otkriti.

Komentara 2

VI
Vito
08:47 09.09.2011.

Mene zanima koliko bi koštalo obojiti nasličan način bokove zgrade u središtu Zagreba? Sad su to stare cigle izdignute iznad nižih kuća pa ne izgledaju lijepo, a tehnologija očito postoji... Ako nije preskupo pozvao bih izvođače da nam uljepšaju bokove,ve, jer vlasnici susjednih zgrada još destljećima neće podignuti kat i izjednačiti krovove... Primjer budalaštine podizanja jednog metra krova vidljiv je na zgardi u Gajevoj nasuprot ulice Ante Kovačića... Lijeva je zgrada viša za jedna kat, a desna za dva kata, država se nije udostojala podignuti cijeli kat, već je zabetonirala tavan podignuvši ga za jedan metar i postavivši previše prozora kojih nije bilo prije obnove... Sad taj dio i dalje izgleda kao nedostatak \"zuba\", iako postoji i dalje balkonska ograda kojom se nekadašnji vlasnik nadao podizanju zgrade za taj kat... Ako ništa drugo mogli su kod trošenja novaca na nakaradnosti, potrošiti i na farbanje bokova susjednih viših zgrada...

BU
bubimima
11:55 10.09.2011.

Bolje bi im bilo da su posadili koje drvo u toj betonskoj oazi. Nije dosta što se priroda potpuno izgubila nego se kao nadomjestak nude još i sintetičke neprirodne boje. Stvarno su se izgubili svi humanistički kriteriji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije