Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb – grad šoping-centara

Zagrepčani pohrlili u novu šoping-destinaciju u Buzinu, gužve čak i za majice po 8 kuna

šoping centri
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/6
23.05.2014.
u 12:30

Dok se otvaraju novi trgovački centri, stari zjape prazni i propadaju. Arena Centar je prošlu godinu završio s 8,5 milijuna posjetitelja, City Center one East i West više od 12 milijuna

Na stotine građana pohrlilo je u novootvoreni trgovački centar Supernova čim je prerezana vrpca, a gužve u pojedinim dućanima stvorile su se u kratkom roku. Privučeni niskim cijenama, posjetitelji su ipak kupovali ono najnužnije, no većina je došla s ciljem – nabaviti što im treba po najnižoj mogućoj cijeni.

Milijuni posjetitelja

Mnoštvo je stoga stajalo oko trgovine u kojoj su bile izložene majice po cijeni od osam kuna, što je rezultiralo i redovima pred blagajnama... Supernova će tako konkurirati najposjećenijim trgovačkim centrima, koje godišnje posjete milijuni. Arena Centar je prošlu godinu završio s 8,5 milijuna posjetitelja, dok se ove godine nadaju prijeći 9 milijuna. City Center one East i West u prošloj je godini, pak, posjetilo više od 12 milijuna posjetitelja, a ukupni ostvareni promet u ta dva centra u 2013. bio je oko 275 milijuna eura. Ekonomski stručnjak Damir Novotny ipak tvrdi da se ukupna potrošnja građana sveukupno smanjila.

– Malo dohotka što imaju štede i ne investiraju. Ponekad se dogodi da zbog radoznalosti ili novosti potroše koju kunu – kaže Novotny te dodaje kako su kućanstva uglavnom ograničena na dnevnu potrošnju te da su vrlo oprezni kada troše. Ipak, dok se s jedne strane otvaraju novi trgovački centri, drugi zjape prazni, zaključani i propadaju. U samom centru grada, na vrhu Tkalčićeve ulice moderan kompleks Cascade centra ne radi već nekoliko godina.

– Za centar je bio raspisivan i arhitektonski natječaj, no pokazalo se kao najlošije rješenje na toj lokaciji. Prostor ne može imati drugu namjenu osim trgovačku – kazao je urbanist Niko Gamulin te dodao da je najveći problem u nedostatku javnog prostora, koji posjetitelji vole zbog druženja i zajedništva.

Otvara na jesen

Još jedan zatvoreni centar, Mandi na Žitnjaku, svoja vrata trebao bi otvoriti na jesen. Radovi na novoj pristupnoj cesti, koje financira talijanska tvrtka Flio, u čijem je vlasništvu Mandi, privode se kraju, a za dva tjedna krenut će opširna adaptacija unutrašnjosti centra.

– Umjesto šezdeset prostora od pedeset do sto kvadrata sada će u unutrašnjosti stajati pedeset manjih i onih većih od 500 do tisuću kvadrata – rekao je savjetnik trgovačkog centra Mandi Dragutin Mamić.

Komentara 1

SA
samodinamo
11:09 24.05.2014.

znci bilo je sirotinje jucer u buzinu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije