Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prazna blagajna

Zagrebačkom holdingu milijardu kuna dužni građani i tvrtke

zagrebački holding
Patrik Macek/PIXSELL
03.11.2011.
u 08:38

Prošle godine Zagrebački holding bio je u minusu 6,51 milijardu kuna, zadnja rata kredita stiže na naplatu 2022. i to za Sopnicu

Konačni kraj Zagrebačkog holdinga čini se neizbježnim. Na to je svojedobno upozoravao, na primjeru ZET-a, i osobno predsjednik uprave Holdinga Ivo Čović u povjerljivom dopisu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Kredit na kredit

“Poštovani gradonačelniče, ZET više uopće nema uvjete za nastavak poslovanja”, tada je pisao Čović. Danas, više od godinu dana nakon toga, osim milijardu kuna duga koje je akumulirala podružnica ZET-a, i milijunskim krađama u Vodoopskrbi i odvodnji, mitu i korupciji u Plinari, Holding potražuje i – milijardu kuna od građana i pravnih subjekata.

Čak 449 milijuna kuna dužni su, kako doznajemo, građani, dok tvrtke u Holdingu bilježe crvene brojke od više od pola milijarde kuna. Novim kreditima Holding već dugo otplaćuje stare, a kako je Večernji list već pisao, počela je i grčevita potraga za kupcima nekretnina. Svojevrsna rasprodaja imovine Holdinga očito je posljednji u nizu pokušaja sanacije tvrtke.

Bez komentara

Prošle je godine Holding na ljeto bio dužan 6,51 milijardu kuna, a zadnja rata, tada je rekao Čović, na naplatu će stići “2022. godine, i to za kredit od 900 milijuna kuna koji smo podigli za gradnju naselja Sopnica”.

No nova zaduživanja i krpanja rupa samo su nezgrapni pokušaji spašavanja tonućeg broda koji su, ako postoji “zapovjedna odgovornost”, do ruba propasti dovele sve garniture uprave.

Međutim, ne smije se zaboraviti ni nemar Grada koji “njeguje” maćehinski odnos prema Holdingu, prije svega ZET-u, kojemu je uskratio 300 milijuna kuna subvencija, protivno ugovoru, smatraju iz Holdinga.

Članovi uprave nisu htjeli komentirati činjenicu da su građani i tvrtke nakupili dug od gotovo milijardu kuna.

Komentara 13

DU
Deleted user
10:19 03.11.2011.

cenzura, OK

Avatar neugodan
neugodan
11:01 03.11.2011.

___________ Dođoš s bradom i njegovi jataci sve pokrali i sada ce mirno otici, bez kazne. ZET treba privatizirati ili skinuti s vrata 50% viska zaposlenih.

Avatar neugodan
neugodan
12:57 04.11.2011.

@vito 50% ih je visak od ukupnog broja zaposlenih, ako ne i vise!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije