Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večeras u 20

Zagrebačka Zvjezdarnica ima posebno događanje. Posvećeno je čovjeku koji je zadužio hrvatsku astronomiju

Zagreb: Dje?ak Stjepan, zaljubljenik u astronomiju, posjetio Zvjezdarnicu
Marko Lukunic/PIXSELL
29.11.2023.
u 10:00

Zvjezdarnica ove godine slavi 120. obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja na razvitku amaterske i profesionalna astronomije te služenju građanima u upoznavanju nebeskih ljepota

Zagrebačka Zvjezdarnica na Popovu tornju "živi" posljednjih 120 godina pa je za tu veliku obljetnicu pripremljeno posebno predavanje. Naime, danas u Opatičkoj 22 u 20 sati kreće popularna prezentacija "OTON KUČERA (1857.-1931.)". Predavačica je Tatjana Kren, a ulaz je slobodan.

-Da nije bilo Otona Kučere, nedvojbeno je da ne bi bilo niti astronomskog opservatorija na Popovu tornju 1903. godine. Morao je uporno, hrabro i uspješno prebroditi sve postavljane prepreke da bi, podržan od svojih kolega u Hrvatskom prirodoslovnom društvu uspio u svojoj viziji- kažu organizatori. 

Nije jednostavno niti pretpostaviti koliko bi Hrvatska, da nije bilo Kučere, još morala čekati svoju Zvjezdarnicu po uzoru na one europske. Stoga je Kučera zaslužio posebnu pozornost, kao začetnik, osnivač i uspješan organizator projekta Zvjezdarnice koja ove godine slavi 120. obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja na razvitku amaterske i profesionalna astronomije te služenju građanima u upoznavanju nebeskih ljepota.

>>VEZANI ČLANCI: 

Nakon predavanje Tatjana Kren i Branko Hanžek, prigodno će obilježiti i 10. obljetnicu izlaska iz tiska knjige “Oton Kučera (1857.-1931.) – Per aspera ad astra (Po trnju do zvijezda)”.

>>VIDEO: Zagrebački Jarun u novom ruhu! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije