Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb:

Snijeg otežava promet u Zagrebu. Bandić: Ovo je malo treninga, ulice su nam najčistije u Europi

snijeg zagreb
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/22
02.01.2016.
u 23:15

Obustavljene su autobusne linije od Britanskog trga prema Pantovčaku, Zelengaju i Kaptolu te od Vrapčanske aleje do Jačkovine, od Črnomerca do Graberja i od Reljkovićeve do Jelenovca

Prvi snijeg koji pada u Zagrebu nije iznenadio Zimsku službi - svih 235 ekipa je spremno i čisti snijeg, a ima i dovoljno zaliha soli i sipine, izjavio je u glavnoj bazi Zimske službe na Žitnjaku voditelj Zagrebačkih cesta-podružnice Zagrebačkog holdinga, Ante Todorić.

Sve ekipe Zimske službe su ispravne, opremljene GPS-ovima i spremne, dodao je.

"Spremni smo, a ovo sada doživljavamo nekako, po prognozi, kao generalnu probu i ne očekujemo neke veće probleme", poručio je Todorić. 

Zimska služba Zagrebačkog holdinga proglasila je za grad Zagreb u subotu, 2. siječnja, treći stupanj pripravnosti, te je aktivirala svih 235 ekipa u 14 svojih baza. U skladištima Zimske službe pohranjeno je 14.000 tona soli te još ugovoreno 11.000 tona koje se mogu povući u svakom trenutku.  

Snijeg bi po vremenskoj prognozi u Zagrebu trebao padati do sutra do podne, pa bi se onda trebalo malo razvedriti, a opet bi trebao padati u ponedjeljak i u utorak, nakon čega se predviđa zatopljenje i smirivanje vremena. 

Glavnu bazu Zimske službe večeras je obišao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, potvrdivši kako će se snijeg očistiti i da je "ovo malo treninga".  

"Nema tu problema. Mi imamo uhodane ekipe, najbolje obučene ljude kojima se i ovom prilikom zahvaljujem", rekao je Bandić te istaknuo kako su najbitniji ljudi koji voze ralicu.

"Oni to najbolje znaju raditi. Imamo najbolje opremeljenu Zimsku službu u Europi i najbolje obučene ljude i dok je to tako mirno spavamo", kazao je Bandić, dodavši da Zagreb ima i najčistije ulice u Europi. 

Bandić pozvao Zagrepčane da očiste snijeg ispred svojih ulaza u kuće i zgrade  

Gradonačelnik je ujedno  pozvao Zagrepčane da očiste snijeg ispred svojih ulaza u kuće i zgrade.  Rekao je neka to naprave radi sebe. "Nećemo kažnjavati ljude, nije svrha ni cilj Gradske uprave i nas da kažnjavamo, nego da upozoravamo", dodao je Bandić.

Inače, Zagrepčani Zimsku službu mogu nazvati na brojeve 64 22 227 i 64 22 228, a te na broj 072 500 400.    

Prve ekipe Zimske službe snijeg su počele čistiti u 14,10 sati te su od tada do 17,15 sati na teren po potrebi slane ekipe za pojedine brdske dijelove grada, mostove, nadvožnjake te Sljemensku cestu.

U 17,20 sati na teren su izašle sve preostale brdske ekipe, a stvaranjem snježnog pokrivača i u nizinama u 18,20 sati na teren su izašle i sve preostale ekipe Zimske službe. 

U Zimskoj službi grada Zagreba sudjeluje 235 ekipa raspoređenih u 14 baza. 

U GPS centru koji se također nalazi u prostorima glavne baze Zimske službe na Žitnjaku instaliran je sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku, koji putem senzora na 17 odabranih lokacija - mostovima, nadvožnjcima, brdskim dionicama  dojavljuje trenutačno stanje kolnika (temperaturu kolnika, temperaturu zraka, vlažnost kolnika i ledišta s obzirom na slanost kolnika, padaline, maglu).

Radovi Zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. Ukuno se rali i posipava 2.526 kilometara prometnica, od čega u prvoj razini prednosti 1.090 kilometara, a u drugoj razini 1.436 kilometara. 

Snijeg otežava odvijanje gradskog autobusnog prometa

Snijeg koji pada u Zagrebu zasad nije uzrokovao poteškoće u odvijanju gradskog tramvajskog prometa, ali su zbog čišćenja kolnika privremeno obustavljene neke gradske autobusne linije, a neke ZET-ove autobusne linije prometuju skraćeno, izvijestili su iz Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET).

Obustavljene su autobusne linije od Britanskog trga prema Pantovčaku, Zelengaju i Kaptolu te od Vrapčanske aleje do Jačkovine, od Črnomerca do Graberja i od Reljkovićeve do Jelenovca.

Skraćeno prometuju gradski autobusi na linijama od Savskog mosta do Horvata, od Črnomerca do Gornje Kustošije, od Mandaličine do starog okretišta Vrhovec, te od Črnomerca do Gornje Padine, do Starog okretišta, do Ulice Fraterščica te do Zelene magistrale, rekao je Hini glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

Tramvajski promet redovit je na svim linijama.

S obzirom da se na gradskim cestama do kraja vikenda i nadalje očekuju snijeg, sve su službe u pripravnosti, poručio je Jurić. 

Za nesmetan tijek prometa brine i zimska služba ZET-a sa specijaliziranim vozilima. Četiri tramvajske ralice održavaju prohodnost na više od 116 kilometara pruge.

Trase autobusnih linija u programu su prioritetnog čišćenja od snijega te se u koordinaciji sa gradskom Zimskom službom održava što povoljnije stanje kolnika kojima prometuju vozila javnog gradskog prijevoza, dodao je. 

"Iako je sve učinjeno kako bi se izbjegli ozbiljniji poremećaji u prometu, u slučaju poteškoća na koje ne možemo preventivno utjecati, bit će otvorena telefonska linija Pozivnog centra 072 500 400, neovisno o uobičajenom radnom vremenu Kontakt centra ZET-a. Bude li to potrebno, operateri će biti dostupni i 24 sata u danu, a sve informacije Zagrepčani mogu pratiti i na internetskoj stranici ZET-a", rekao je glasnogovornik ZET-a.

>> Snijeg pada u Slavoniji i u Zagrebu, u Karlovcu nekoliko prometnih nesreća, policija poziva na oprez 

Komentara 31

CH
chemica
21:11 02.01.2016.

Jedan od zabavnijih dana u godini. Genijalci isprobavaju ljetne gume na snijegu. Urnebesno.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
00:08 03.01.2016.

Hitno proglasit elemantarnu nepogodu pa dva centimetea je vec skoro napadalo i kaj ak sutra naglo zatopli na plus trideset onda smo nadrapali tko bu po toj vrucini cistil snijeg uzas

EH
enigmus-hr
01:01 03.01.2016.

To stoji. Po Svedskoj se nista ne cisti, ali zato su zimske gume obavezne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije