Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grobnica u Kustošiji

Zagreb: Otkrivena masovna grobnica iz Drugoga svjetskog rata

grobnica (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/9
28.06.2010.
u 15:51

Na livadi uz šumu zasad su iskopane dvije lubanje, vojnički remen i puce s otisnutim NDH.

ZAGREB - U Gornjoj Kustošiji, stotinjak metara od kružnog toka do glavne prometnice, danas je otkrivena masovna grobnica iz Drugoga svjetskog rata. Na livadi uz šumu zasad su iskopane dvije lubanje, vojnički remen i puce s otisnutim NDH.

Tragom iskaza svjedoka grobnicu je danas otkrio Ivica Relković, predsjednik udruge Hrvatsko odgovorno društvo.

- Iako već dugo postoje relevantne priče mnogih svjedoka na temelju kojih gotovo pa sigurno možemo reći da u Zagrebu ima barem stotinjak masovnih grobnica koje su nastale za drugoga svjetskog rata i neposredno nakon njega, dosad niti jedna žrtva nije ekshumirana. Naprosto zato što za to nije bilo političke volje. Stoga smo se odlučili za akciju i uz dozvolu vlasnika zemljišta bagerom iskopali ove ostatke. Prema iskazu više svjedoka u ovoj je grobnici zakopano ukupno 17 što ustaških što njemačkih vojnika, i jedno dijete, rekao je Relković.

Večernjakovi reporteri na mjestu spomenute grobnice razgovarali su i s Milanom Bituhom (79) koji je toj egzekuciji svjedočio kao 14-godišnjak.

- To je bilo 8. ili 9 svibnja 1945. godine. Sjećam se da su partizani iz 13. proleterske brigade na ulici postrojili 16 njemačkih oficira i šofera, odveli ih u tu šumu i strijeljali, rekao je Milan Bituh. Na naše pitanje zašto je sve ove godine šutio o tome što je vidio, rekao je samo "šutnja je zakon".

- Zapamtite da je uvijek šutnja majka jer kome bi uopće to i rekao. Prije 90-ih za takvo nešto završio bih na robiji ili bi me ubili, a nakon toga jednostavno se nisam imao kome žaliti, dodao je Bituh. Odlučno je demantirao da je tu strijeljano i dijete kako insinuiraju neki od svjedoka Hrvatskoga odgovornog društva.

Predsjednik HOD-a kaže da u krugu od 300 metara postoji još šest grobnica.

Ključne riječi

Komentara 124

MI
mike67
08:29 29.06.2010.

Ako je bilo \"legitimno\" zbog čega su sve grobnice tako dobro skrivene? Znaju li odiseji kroz kakve su sve prepreke morali istražitelji proći ne bi li došli do prvog okna Hude jame? Znaju jako dobro!

CR
croPOLIT
08:28 29.06.2010.

pa ko da se ne zna tko je koga likvidirao...ali sta ces kad je caca naseg predsjednika bio visoki casnik u Jugo-vojsci, nece ganjat svoje...

Avatar commentator
commentator
00:37 29.06.2010.

Drugi su krivi, drugi, drugi, uvijek oni drugi koji su živjeli na ovim prostorima, u svim periodima, oni drugi. Drugi, drugi, oni, oni, oni su krivi, on, on on, on je bedak, on je budala, a ona... pogle nju, ona je pak glupaća, daj šuti glupane, aj debilu nemoj ti meni,,, šta hoćeš ha? Da \"si zamijenimo malo sunćana naoćale, jel?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije