Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetska obnova

Za revitalizaciju i obnovu Donjeg grada 1,5 milijardi kuna

Donji grad
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
12.05.2014.
u 22:38

Krajem lipnja počet će edukacija vijećnika četvrti i mjesnih odbora, a krajem ljeta o energetskoj uštedi učit će predstavnici suvlasnika.

Počela je pripremna faza provedbe revitalizacije i obnove Donjeg grada koja bi trebala završiti do prosinca. Projekt se odnosi na ukupno 23.500 stanova i nešto više od 37 tisuća stanovnika, a visina investicije procjenjuje se na milijardu i pol kuna, rečeno je u sklopu tribine “Prozor u održivo gospodarenje energijom – primjeri iz Hrvatske” na petom Zagrebačkom energetskom tjednu.

– Najveći potencijal energetske uštede je u stambenim zgradama budući da oko 40 posto ukupne energetske potrošnje otpada na zgradarstvo. Kućanstva troše između 50 i 60 posto energije na zagrijavanje prostora i tu se može znatno uštedjeti – rekao je Velibor Šegon iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

Predsjednik Gradske četvrti Donji Grad Srđan Subotić kaže da se o projektu počelo govoriti još krajem prošle godine. Riječ je o velikome poslu za kojeg se treba dobro pripremiti.

– Dogovoreno je da ćemo održati dva nivoa edukacije – prva se odnosi na obrazovanje vijećnika gradske četvrti i mjesnih odbora koja bi trebala početi krajem lipnja. Vijećnici će se upoznati s teorijskom procedurom i ciljevima energetske obnove. Potom će se u drugoj fazi koja bi trebala krenuti krajem ljeta, educirati svi predstavnici suvlasnika koji će informacije moći kvalitetno prenijeti vlasnicima stanova – rekao je predsjednik četvrti Srđan Subotić.   

>>Uredili stoljetnu zgradu. Cijena: Dvaput skuplja pričuva

Komentara 2

KR
kristov
08:49 13.05.2014.

Nije potrebno toliko čekati, raditi skupa predavanja i trošiti nepotrebno energiju oko nečega što je jasno i zna se! Nađite novce za subvencije, kredite ili zajmove po 0% kamata, povisite plaće i zaposlenost kako bi mi uopće mogli ući u tu priču. Siromašan narod, ostario, bez perspektive, anesteziran i poplašen svakodnevnim sve gorim vijestima, izvaran će vam investirati, možeš misliti!

NB
Nevena Balen
19:41 14.05.2014.

Mala nadopuna: drugi dio teksta u kojem se citira Srđana Subotića, predsjednika Vijeća Gradske četvrti Donji grad se odnosi na projekt udruge Cuter i Ane Pavičić Kaselj "Mogućnosti financiranja energetske obnove u višestambenim zgradama" koji sam predložila Vijeću i koji bi trebao krenuti u realizaciju krajem lipnja. Radi se o predavanjima koja educiraju građane zašto je potrebno uložiti u energetsku obnovu i na koji način i pod kojim uvjetima se mogu prijaviti na nedavno objavljene pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi dobili bespovratna sredstva (donacije) u iznosu od 40% - 100% ukupnog troška odnosno ukupne investicije za pripremu i provedbu energetske obnove u svojim zgradama. Ista predavanja u drugačijem obliku smo već održali u nekoliko gradskih četvrti u organizaciji stranke ZA GRAD. O prvom dijelu teksta i 1.5 milijardi kuna od kuda su, za koga i pod kojim uvjetima još uvijek nemam nikakve informacije. Vijećnica VGČa Donji Grad, Nevena Balen _ _ _ _ ZA GRAD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije