Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
popis prioriteta

Za ovu mjeru Grad dao je 400.000 eura: Evo koji su dijelovi Zagreba dobili prednost u uklanjanju grafita

Zagreb: Pročelja zgrada išarana grafitima u Vodnikovoj
Luka Stanzl/PIXSELL
13.02.2024.
u 08:00

Ljetos je, podsjetimo, Gradska skupština usvojila odluku kojoj je cilj obračunati se s grafitima na zagrebačkim pročeljima, a zatim je raspisan javni poziv

Povjerenstvo za zaštitu građevina od grafita sastavilo je prioritetnu listu na kojoj se nalazi prvih 39 stambenih objekata na kojima će se provoditi neke od mjera kao što su uklanjanje žvrljotina, nanošenje zaštitnog premaza i postavljanje videonadzora. Ljetos je, podsjetimo, Gradska skupština usvojila odluku kojoj je cilj obračunati se s grafitima na zagrebačkim pročeljima, a zatim je raspisan javni poziv na koji se mogu javljati (su)vlasnici i upravitelji kuća i zgrada kako bi im se iz proračuna u potpunosti ili djelomično pokrili troškovi takvih zahvata.

Tada je s Radićeva trga poručeno da će prvenstvo u čišćenju imati Gornji i Donji grad, odnosno stara jezgra, s obzirom na to da su zbog frekventnosti tamošnja pročelja najveća meta vandala. Ipak, govorilo se da će 400 tisuća eura, koliko je u tu svrhu izdvojeno, biti dostatni za sve koji se budu javljali na poziv. A od 39 objekata na aktualnom popisu 21 ih spada u širi centar, odnosno u četvrti Donji grad i Gornji grad – Medveščak.

Ostali se nalaze u Donjoj Dubravi, na Trešnjevci sjever i jug, na Črnomercu, u Novom Zagrebu istok i zapad te u Stenjevcu. Neke od adresa koje se ne nalaze u centru, sudeći prema objavljenoj listi, ipak su dobile prednost, u odnosu na, primjerice, Jelačić-plac ili Martićevu.

VEZANI ČLANCI: 

"Nadležno gradsko tijelo ima zadatak da utvrdi potpunost zahtjeva te pribavlja suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode ako je riječ o objektu koji ima svojstvo kulturnog dobra ili se nalazi na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline ili zaštićenih dijelova prirode. Potpune zahtjeve prosljeđuje Povjerenstvu za zaštitu građevina od grafita, a ono gradonačelniku predlaže građevine na kojima je potrebno provesti mjere zaštite vanjskih dijelova, prema prvenstvu lokacije – povijesna urbana cjelina zone zaštite A i dijela zone zaštite B koja se nalazi unutar vizurnog koridora, kao i druge prioritetne adrese prema ocjeni povjerenstva, s obzirom na obuhvat više građevina na određenoj lokaciji i značaju objekta", piše u objašnjenju zaključka o utvrđivanju redoslijeda. 

VIDEO: Strani radnici iz Nepala opisuju život u Hrvatskoj 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije