Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za neplatiše

Za diplomate u Zagrebu u izradi nove mjere naplate parkiranja

diplomati
Daniel Kasap
24.09.2012.
u 08:00

Ministarstvo izrađuje prijedlog novih mjera za korištenje javnih parkirališnih prostora diplomatskih misija u Zagrebu, prema iskustvima gradova u EU-u, ali i izvan nje, a prijedlog će biti usuglašen s policijom i predstavnicima Grada

Dva istraživanja o diplomatskim navikama (ne)plaćanja parkiranja koje smo proveli u suradnji sa Zagrebparkingom u srpnju te početkom rujna, pokazala su kako i dalje postoje određena diplomatska predstavništva koja smatraju da je parkiranje u glavnom gradu u glavnom gradu za njih očito – besplatno.

Najveće neplatiše Francuzi, Turci, Talijani...

Na akciju je prionulo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova koje izrađuje novi pravilnik.

– Ministarstvo izrađuje prijedlog novih mjera za korištenje javnih parkirališnih prostora diplomatskih misija u Zagrebu prema iskustvima gradova u EU-u, ali i izvan Unije, a prijedlog će biti usuglašen s policijom i predstavnicima Grada – najavili su iz Ministarstva namjeravajući stati na kraj diplomatskoj (ne)kulturi plaćanja. “Prvaci”su u neplaćanju Francuzi, čije veleposlanstvo nije imalo komentara na tu neslavnu titulu. Uz njih, najvećim neplatišama pokazali su se turski, talijanski, ukrajinski i slovački diplomati te odnedavno austrijski.

– Ne možemo u ovom trenutku potvrditi slučajeve neplaćene usluge parkiranja koje navodite za naše diplomate, no sigurno je da ćemo dobivenu informaciju dalje razmotriti – najavila je Andrea Ikic-Böhm, austrijska veleposlanica u našoj zemlji.

Disciplinirani diplomati u oba naša istraživanja poput Velike Britanije, Kanade, Japana, Irana svjesni su da plaćanjem parkiranja pokazuju poštovanje prema zemlji u kojoj obavljaju svoju međunarodnu dužnost.

– Djelatnici japanskog veleposlanstva poštuju zakon i propise zemlje u kojoj borave sukladno diplomatskim odnosima te Bečkoj konvenciji – pojasnio je Goran Prvonožac iz japanskog veleposlanstva. Britanci poručuju kako njihovi diplomati u svakom svom djelu predstavljaju kraljicu i svoju zemlju, dok Iranci smatraju da je obaveza diplomata poštovati propise zemlje u kojoj borave.

Bandićeva isprika

Pravilnik Ministarstva dobro će doći i gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću koji se diplomatima javno ispričao zbog pisanja Večernjeg lista o njihovim navikama (ne)plaćanja parkiranja. No, da inozemni predstavnici ipak imaju osjećaju krivnje, govori statistika naplate Zagrebparkinga.

– U odnosu na srpanjsko praćenje diplomata i objavu u Večernjem listu, u rujnu smo uočili porast plaćanja usluga za najmanje 30 posto. Jedan diplomat je čak u kuverti poslao 200 kuna kako bi podmirio svoje obaveze prema nama, dok je drugi, iako je otišao iz Hrvatske, nakon objavljenog istraživanja uplatio novac iz inozemstva – pojasnio je Robert Mišeta, voditelj Holdingove podružnice Zagrebparking.

Komentara 6

MI
Milkica
10:38 24.09.2012.

Diplomati možda ne moraju platiti kaznu, ali automobil im pauk uredno može podignuti, samo kaj se to ne radi iz tko zna kojeg razloga. Kaj bi bilo da neki takav pametnjaković auto ostavi na tramvajskoj pruzi? Sjećam se tipa iz američke ambasade koji je uredno tjednima parkirao na zebri. Nemilice sam zvala policiju i pauka... I onda je odjednom prestalo, tip je automobil počeo ostavljati na parkingu. Ništa nije neriješivo, samo se treba potruditi.

Avatar perodeformero
perodeformero
12:13 24.09.2012.

200 kn. Jeli to za cijelu godinu ili samo za 6 mjeseci? a jadan, a šta ćeš

TW
Tex_Willer
12:28 24.09.2012.

"Disciplinirani diplomati u oba naša istraživanja poput Velike Britanije, Kanade, Japana, Irana svjesni su da plaćanjem parkiranja pokazuju poštovanje prema zemlji u kojoj obavljaju svoju međunarodnu dužnost." - ovime je sve rečeno. A bezobraznicima koji ne plaćaju treba velike kazne zveknuti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije