Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Besplatni koncert

Yamato bubnjari: 'Glasni smo, ali ne koliko Grički top!'

Yamato (1)
Foto: Pixsell
1/8
30.07.2011.
u 08:00

Yamatovci vjeruju da će od zagrebačke publike dobiti mnogo energije i obećavaju eksplozivan nastup

Glasni smo... Ali ne koliko Grički top! – nasmijali su se bubnjari japanske skupine Yamato, koja nastupa sutra u 21 sat na Trgu bana Josipa Jelačića. I to – besplatno.

Yamatovci su lani na Gornjem gradu gotovo pa popadali na zemlju od straha kad su prvi put čuli paljbu Gričkog topa jer ih, smiju se danas, nitko nije upozorio na to. No to nije spriječilo energične bubnjare da se vrate i da zagrebačkoj publici, ali i brojnim turistima koji u gradu traže dobru zabavu, priušte 90 minuta senzacionalnog nastupa.

– Vjerujem da ćemo od zagrebačke publike dobiti mnogo energije, doživjet ćemo eksploziju! – najavljuje Gen Hidaka, 29-godišnji član skupine. Glazbenici komuniciraju s publikom, dodaje, ali ne riječima jer bi se, dakako, teško sporazumjeli.

Bez emocija nema zvuka

– Bubnjevi nemaju jezičnih barijera – kazao je, na što je njegova kolegica Marika Nito, za koju Gen kaže da je “jača i od svih muškaraca u skupini”, dodala:

– Komuniciraju srcem.

Svirati bubnjeve je jednostavno, ništa posebno, složili su se. Ali zato ni uz svakodnevnu vježbu nije moguće postići pravi ritam ako, napomenuo je Gen, nema emocija...

– Bez osjećaja ne možeš postići dobar zvuk – kaže Hidaka.

On je počeo svirati u 24. godini jer se, ukratko, zaljubio u skupinu.

– Prvi sam ih put čuo u Švicarskoj na koncertu... – započeo je, ali smo ga prekinuli jer nam nije bilo jasno kako to da za njih nije doznao u Japanu.

Zov bubnjeva najjači

– Uh, to je duga priča. Ali bio sam šokiran, oduševljen! Ta je energija bila nevjerojatna. Javio sam im se, bojao sam se da ću imati problema jer nisam nikada prije svirao bubnjeve, ali primili su me – ponosan je danas mladi bubnjar.

Kolegicu Mariku pak iznimno poštuje i zato što ta 29-godišnjakinja svira od svoje osme godine. Bila je to, sjeća se, mamina ideja.

– Smiješno je bilo u početku! Svirala sam godinama u lokalnim skupinama, ali onda sam se nakon završetka školovanja zaposlila – kaže Marika.

No ritam bubnjeva bio je jači...

– Dala sam otkaz i došla u Yamato – kaže bubnjarica.

Yamatovcima dan započinje sa 10 kilometara trčanja jer moraju biti “fit”, a cijelo je popodne rezervirano za svirku.

– Sviramo do kasno navečer, sve dok se susjedi ne počnu žaliti – šali se Hidaka.

Sami izrađuju palice

Između nastupa bubnjari imaju vremena i za izradu palica. Zato Yamato na turneje putuje i s – drvom.

– Palice se znaju potrgati pa si sami radimo nove – pokazuje Hidaka, a ove s kojima će nastupiti na Jelačić placu izrađene su prije koji dan na Zrinjevcu.

– Ljudi su prolazili pokraj nas i nikome nije bilo jasno što to radimo – kaže Gen, a Mariku mu se smije jer najveća su atrakcija na zagrebačkoj šetnici, zafrkavaju se, bili muški članovi skupine golih prsa.

Šalu na stranu, zarađuju li članovi skupine dovoljno za pristojan život, pitamo ih za kraj?

– Nemamo za Ferrari, ali imamo za hranu i smještaj –- kaže Gen Hidaka.

Bubnjevi imaju važnu ulogu u šintoizmu, ali na njima se sviralo i uoči ratnih pohoda kako bi se vojska osnažila za bitku.

Ključne riječi

Komentara 3

ZL
zony_lover
09:08 30.07.2011.

. http://signup.leagueoflegends.com/?ref=4e25ca6520ec0784938377 ...... Za sve ljubitelje free MMORTS igara

MI
Milkica
11:26 30.07.2011.

Zašto su i sinoć i jutros objavljeni potpuno isti tekstovi, uz drugačije fotke? http://www.vecernji.hr/zagreb/glasni-smo-ali-ne-koliko-i-gricki-top-clanak-314854 http://www.vecernji.hr/zagreb/yamato-bubnjari-glasni-smo-ali-ne-koliko-gricki-top-clanak-314807

MI
Milkica
08:56 31.07.2011.

Vi ste majmuni prve klase. Objavite članak 30. 7. i napišete da je koncert SUTRA. Sad je pola Zagrepčana popušilo koncert jer on nije bio sutra u odnosu na 30. 7., nego sutra u odnosu na 29. 7. (kad ste prvi put objavili članak potpuno istog sadržaja). A i inače pisati JUČER, SUTRA, DANAS bez referentnog datuma nije normalno, i o tome se uči još u osnovnoj školi. Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije