Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodič kroz djela Joze Kljakovića

Vrijedne freske malo tko vidi, stoje u privatnim kućama, zatvorenim dvorištima, javnim ustanovama...

16.03.2015., Zagreb -  Promocija Vodica kroz djela Joze Kljakovica u Zagrebu i obilazak gornjogradskih lokacija u kojima se nalaze radovi Joze Kljakovica (kuca mons. dr. Svetozara Rittiga, crkva sv. Marka, Atelijer Mestrovic). Autor vodica je Nina Vugrine
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
17.03.2015.
u 13:00

Umjetnik je freske u crkvi sv. Marka radio gotovo 20 godina

Sukob Kaptola i Gradeca, ulje na platnu iz 1928. godine koje stoji u Muzeju grada Zagreba (MGZ) jedno je od rijetkih djela Joze Kljakovića, koje je dostupno javnosti.

Umjetnik najpoznatiji po freskama na zidovima crkve svetog Marka, koje je izrađivao od 1922. do 1940., nepravedno je zapostavljen, kažu povjesničari umjetnosti pa je jučer predstavljen "Vodič kroz djela Joze Kljakovića u Zagrebu".

– Stariji naraštaji ga pamte, no već moja generacija poznaje ga kao autora koji je oslikao vječno zatvorenu crkvu, čiji se portal stalno uređuje - kazala je Petra Vugrinec, autorica vodiča, dodajući kako je vodič namijenjen i turistima, jer je napisan i na engleskom jeziku.

Mnoge njegove freske danas su dijelovi zatvorenih dvorišta, privatnih kuća, javnih ustanova...

–Teško će slučajni prolaznik ući u Bankovnu palaču na uglu Šoštarićeve i Vlaške, gdje je danas poslovnica Fine - kaže Vugrinec, koja je vodič izradila u suradnji s Centrom za likovni odgoj Grada Zagreba, koji djeluje u nekadašnjoj Kljakovićevoj kući na Rokovu perivoju i brine se o njegovoj zbirci. I zbirku i kuću ostavio je Gradu Zagrebu, a samo zemljište na kojem je kuća dobio je umjesto honorara za spomenutu sliku koja je u MGZ-u, a nekada je krasila zidove Gradske vijećnice.

–Vodič je samo nastavak trajne brige Centra da se iznova vrednuje umjetnikov doprinos hrvatskoj kulturnoj baštini - rekla je ravnateljica Centra za likovni odgoj Vlasta Gracin.

Samo jučer grupici ljudi koji su pristigli na promociju vodiča omogućili su i ulazak u jedan odvjetnički ured u kući mons., dr. Svetozara Rittiga, ne bi li svjedočili specifičnom stropu, na koji su izvedene Kljakovićeve slike. Obišla se i stolna crkva sv. Marka te Atelijer Meštović u Mletačkoj, za čiji oslikani strop je također zaslužan Kljaković.

Njegove slike vise i u zgradi Hrvatske gospodarske komore na Rooseveltovom trgu, u zgradi Generali osiguranja na Trgu bana Jelačića, dvije su u Uredu predsjednika, a jedna njegova freska krasi i grob obitelji Gmajer u Arkadama na Mirogoju. Vodič se može kupiti u Centru za 30 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije