Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabava, umjetnost i ekologija

Počeo je jedan od najzanimljivijih događaja u Zagrebu: Imamo detalje što trebate posjetiti

Festival svjetla
Foto: S. Cerić Kovačević
1/15
15.03.2024.
u 16:40

Proljeće samo što nije stiglo, a nakon dosadne zime, svi jedva čekamo doba godine bogato događajima, višim temperaturama i dužim danima.

Dolazak proljeća i pojava svjetlosti oduvijek su bili povezani, ali dnevno svjetlo nije jedino što nas čeka, jer će Zagreb još jednom zablistati pod svjetlima umjetnosti tijekom Festivala svjetla, koji će se održati od 20. do 24. ožujka. Ovaj Festival ne samo što najavljuje kraj zime i dolazak proljeća, već i slavi spoj umjetnosti, dizajna i spektakla koji oduševljava sve posjetitelje, bez obzira na godine.

U suradnji s WWF Adria, Festival svjetla Zagreb pridružit će se globalnoj kampanji za zaštitu planeta Zemlje. Tijekom 23. ožujka, sve lokacije Festivala bit će ugašene na 15 minuta, od 20:30 do 20:45, u znak podrške akciji “Sat za planet Zemlju”. Ova inicijativa poznata je po trenutku “gašenja svjetla”, pri čemu pojedinci iz cijelog svijeta gase svoja svjetla kako bi iskazali simboličnu podršku planetu i podigli svijest o ekološkim problemima koji na njega utječu.

Foto: S. Cerić Kovačević

Ova mala gesta, koju svi možemo napraviti u svojim domovima, ima veliku ulogu jer smo trenutačno odmaknuli od cilja da do 2030. godine prijeđemo granicu porasta globalne temperature od 1,5°C koju je postavio Pariški klimatski sporazum. Također, priroda – izvor naših resursa za život i jedan od naših najvećih saveznika u borbi protiv klimatske krize – pod ozbiljnom je prijetnjom zbog našeg negativnog utjecaja.

U povodu “Sata za planet Zemlju”, jednog od najvećih globalnih inicijativa za okoliš, na ovogodišnjem će se Festivalu svjetla Zagreb, u subotu, 23. ožujka, u 20:30 h, na 15 minuta ugasiti sve svjetlosne instalacije. “Sat za planet Zemlju” otvara trenutak za solidarnost i priliku da brinemo jedni o drugima, kao i o jedinom domu koji svi dijelimo.

Martina Bienenfeld, direktorica TZ Zagreb

Više od 20 lokacija diljem središta naše metropole bit će pretvoreno u svojevrsne galerije, gdje će umjetnici svjetla, kako domaći tako i strani, prikazati svoje najnovije svjetlosne kreacije i radove. Očekujte spektakularne svjetlosne instalacije koje će oživjeti trgove, ulice, pročelja i parkove glavnog grada te oraspoložiti sve posjetitelje.

Međutim, Festival svjetla Zagreb nije samo vizualno impresivan show sa svjetlosnim instalacijama i tehnološkim inovacijama nego ovo događanje donosi i “feel good” energiju spajajući najbolje od likovne i izvedbene umjetnosti s modernom tehnologijom, stvarajući jedinstveno iskustvo za sve.

Foto: S. Cerić Kovačević

Dakle, pripremite se za pet dana čarolije i inspiracije jer Festival svjetla Zagreb ne samo što će osvijetliti grad već će i osvijetliti srca posjetitelja svojim izvanrednim spojem umjetnosti, kreativnosti i održivosti. Ovogodišnji nam Festival opet donosi spektakularne svjetlosne projekcije, zaigrane animacije i raznobojna pročelja dobro poznatih građevina.

Foto: J. Duval

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku i, bez obzira na to jeste li Zagrepčanka ili Zagrepčan, ili ste samo u prolazu, dođite i doživite Zagreb na jedan posve nov način.

Program otvorenja u suradnji s WWF Adria, austrijskim, francuskim i njemačkim umjetnicima te uz 3D mapping zakazan je za srijedu, 20. ožujka, u 19:00 sati na lokaciji koja se premijerno predstavlja – Trgu Marka Marulića. Kao i prijašnjih godina, Festival će biti otvoren od 18 do 23 sata, a ulazak na sve programe je besplatan!

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije