Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema odgode

Vlada na odlasku odlučila: Razdjelnike moraju svi ugraditi, i to o svome trošku

13.05.2015., Zagreb -  Stanari zgrade u ulici Viktora Kovacica 24 zale se na poskupljenje grijanja nakon ugradnje razdjelnika za radijatore
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
17.06.2016.
u 11:30

U predizborno vrijeme svi su govorili da je to namet koji treba skinuti s leđa građana, a sada samo potvrđuju ono što je radila i prošla Vlada

Svi koji nisu ugradili razdjelnike na radijatore to će ipak morati učiniti, i to bez državnih subvencija. Odluku da nema odgode ugradnje donijela je sadašnja Vlada na svojoj posljednjoj sjednici odbacivši prijedlog Laburista koji su tražili da to bude na dobrovoljnoj bazi. Naime, podnoseći zahtjev, Laburisti su se pozvali na preporuku Europske komisije koja je svakoj državi dala mogućnost da sama odluči hoće li ugrađivanje biti obvezno ili ne.

Nema popusta ni za koga

Razdjelnike u Zagrebu, Gorici, Zaprešiću i Samoboru do kraja godine treba ugraditi još oko 43 tisuće građana, a s obzirom na to da je neizvjesno hoće li Fond za zaštitu okoliša ove godine sufinancirati ugradnju, preostali građani ugradnju će morati platiti sami.

– Imamo oko 108 tisuća korisnika, a razdjelnike je ugradilo oko 65 tisuća. Moguće je da je dio krajnjih kupaca u svoje prostore ugradio razdjelnike, ali da još uvijek nisu donijeli odluku o prelasku na model obračuna prema razdjelnicima – kazala je Silvija Barić iz HEP Toplinarstva. Ova vijest nije dobro dočekana u zgradama gdje razdjelnika nema.

– Katastrofa. U predizborno vrijeme svi su govorili da je to namet koji treba skinuti s leđa građana, a sada samo potvrđuju ono što je radila i prošla Vlada – nije im bitan interes nas građana – kazao nam je jedan od predstavnika stanara.

Najgore im je što više ne mogu računati na subvenciju Fonda koji je do sada pokrivao pola investicije u razdjelnike. Tako su građani umjesto prosječnih 500 po radijatoru ugradnju plaćali 250 kuna.

– Od ove godine prioritet je što veća apsorpcija sredstava iz fondova EU za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, a odluka o tomu hoćemo li davati dodatne subvencije za razdjelnike još nije donesena. Iz fondova EU moguća će pak biti obnova samo cjelovitih zgrada, a u sklopu tog natječaja sufinancirat će se i ugradnja razdjelnika – kazala je Lidija Tošić iz Fonda. Dodala je da stoga neće biti moguće dobiti novac samo za razdjelnike pa one zgrade koje ne treba obnoviti u cijelosti ne mogu računati na novac.

Rokovi već prošli

Neki građani žele se pak isključiti iz sustava toplane, što su nam potvrdili i u Toplinarstvu, no ni taj postupak neće biti pojednostavljen. Vlada je, naime, odbacila i prijedlog da se pojednostavni taj postupak pa da građani koji skinu radijatore više ne budu obvezni plaćati paušal kao i da im treba suglasnost 70 posto sustanara.

– Sustav grijanja zajedničko je vlasništvo i zato nije moguće da vlasnik donosi samostalnu odluku o izdvajanju – stoji u odluci Vlade koja je obrazložila i da nije ukinula obvezu ugradnje razdjelnika jer se razdjelnici tada ne bi ugrađivali.

S obzirom na to da je rok za ugradnju razdjelnika u zgradama s više od 70 stanova bio kraj 2015., a za manje zgrade kraj 2016. te da su kazne od 10 do 50 tisuća kuna, ostaje vidjeti hoće li novi ministar gospodarstva na teren poslati inspektore da počnu pisati kazne. •

Ključne riječi

Komentara 16

DI
Diners
13:02 17.06.2016.

Zakonska pljačka građana!

Avatar liquidsky
liquidsky
19:44 17.06.2016.

Zbog razdjelnika trebalo bi dio bivše Milanovićeve Vlade, monopolističke dobavljače toplinske enrgije, sve koji su sudjelovali u kreiranju Zakona o tržištu toplinske energije zajedno sa sabornicima koji su glasovali za njega - raspeti na radijatore. Pa im straga u sfinketre ugraditi termostatske ventile, a na čela pričvrstiti razdjelnike. I pustiti ih da se razmile ulicama gradova s toplanama. Zajedno s radijatorima.

BA
basilije
15:10 17.06.2016.

naravno da su nas zeznuli, kad treba opljačkati narod tu svi složni i lijevi desni, glede tih subvencija, ne znam nikoga tko ih je dobio, svi smo caltali pet glavi po radijatoru i zanimljivo da ovo nikoga ne zanima od tisuća ljudi koji se griju preko toplana, a čube tu na forumu povazdan, pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije