Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brdovečki kraj

Vina vinogradara udruge Trsek vrijedna enološke pažnje

vina brdovec (1)
Foto: Rajko Polić
1/8
09.10.2013.
u 09:58

Mnogo toga zajedničkog u i oko nekada najveće župe Brdovec veže naselja i sela, a ponajviše što se u dolini razvijalo ratarstvo i stročarstvo, a na strmim jugu okrenutim 'brigima' vinogradi čiji su vlasnici udruženi u vinsku udrugu Trsek

Da dolina Save i Sutle, te njihovi \'brigi\', kako brdovečka Turistička zajednica jedinstvenom ikavicom iz Drenja Brdovečkog promiče ljepote pograničnog područja zapadno od Zaprešića, nije poseban kraj, sigurno u njemu ne bi nikli raskošni dvorci grofovske gospode i napredne ekonomije toga vremena.

Mnogo toga zajedničkog u i oko, nekada najveće župe Brdovec veže naselja i sela, a ponajviše što se u dolini razvijalo ratarstvo i stročarstvo, a na strmim jugu okrenutim \'brigima\' vinogradi čiji su vlasnici udruženi u vinsku udrugu Trsek u proizvodnji vina napravili pravu revoluciju i stoje uz plešivičke, samoborske, bizeljske i druge susjedne gorice. Tako je Trsek postao pravi „panj“ s vinima vrijednim enološke pažnje, a bude li sreće dobit će u jednoj staroj kuriji vinsku kuću, muzej i kušaonicu o čemu se treba izjasniti ni manje ni više nego Bruxelles, jer je ozbiljna i temeljita papirologija usmjerena prema europskim fondovima za ruralni razvoj. Tako su u svrhu povezivanja turizma i vlastitog vina pokrenute berbene svečanosti na nekadašnji način, kada vesela povorka s konjskim zapregama, muzikašima i beračima obiđe sva mjesta i gorice. Ove su se godine berači ogledali baš u novom vinogradu auktualnog predsjednika Udruge, dr. med. spec. rad. Mladena Šoštrića iz Drenja, koji do svog vrhunskog crnog pinota na 220 metara visine i kozjeg puta učas skoči moćnim terencem.

-Tu je kod nas uvijek bilo dobrih vina, samo su ovu strminu savladavale upregnute kravice s jedva tačkama stajnjaka na vozu, kaže dr. Šoštarić, kojem je i u vinogradu glavni saveznik supruga Nada, a savjetnik otac Alojz, koji je napisao knjižicu o običajima egotičnog i posebnog Drenja.

-Slijedimo, često i uz pomoć stručnjaka, najvrednije spoznaje iz svijeta plemenite kapljice. Patvorine više ne postoje, a rijetka su i loša ili vina s greškom. Želja nam je samo da prikladnom infrastrukturom omogućimo turistima, rekreativcima, vinoljupcima, hedonistima i svima ljubiteljima prirodnih ljepota, da dođu s nama podijeliti ono što imamo, kaže „doktor za vina“ Šoštarić ističući već postojeće podume i kušaonice svojih kolega u čijem bi poimeničnom nabrajanju teško bili objektivni.

Uljuđenje okoliša i obogaćivanje sadržaja bit će šlag na brdovečkoj vinogradarsko-podrumarskoj torti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije