Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poznati su razlozi

Veliki zaokret: Grad Zagreb odustaje od Adventa na Gornjem gradu, nude zamjenske lokacije

Advent u Zagrebu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/21
31.10.2023.
u 09:00

Odlučeno je da će se zbog obnove na Gornjem gradu ugostiteljske kućice ove sezone preseliti na istočni dio Jelačić-placa te u Masarykovu i Staru Vlašku. Ovogodišnje izdanje popularnog Adventa u Zagrebu, spomenimo, počinje 29. studenoga, a manifestacija će trajati do 7. siječnja.

Gornji grad ove sezone ostaje bez adventskih manifestacija. Neke od najpopularnijih lokacija, Strossmayerovo šetalište i plato Gradec velika su gradilišta pa su u gradskoj upravi događanja i kućice koji su trebali biti ondje odlučili preseliti na tri zamjenske pozicije. Tako će, umjesto na platou uz Klovićeve dvore, kućice biti na istočnome dijelu Trga bana Josipa Jelačića, odnosno kod Manduševca.

Prvi će se put Advent smjestiti i u novoj pješačkoj zoni Masarykove ulice, kamo će se preseliti sadržaji koji su trebali biti na istočnom dijelu Štrosa, ispod Gornjogradske gimnazije. Prigodne kućice predviđene za zapadni dio gornjogradskog šetališta bit će pak u pješačkoj zoni u Staroj Vlaškoj, kamo je Grad i prije htio smjestiti adventsku ponudu, ali nije bilo interesa zakupaca.

Natječaj za tri gornjogradske lokacije proveden je još ljetos, no u listopadu je stiglo očitovanje Klovićevih dvora te resornog gradskog ureda za obnovu u kojem se ističe kako radovi na obnovi galerije, gimnazije i palače Hidrometeorološkog zavoda neće biti gotovi do početka Adventa pa se sugerira da se manifestacija izmjesti.

POVEZANI ČLANCI:

Tri određene zamjenske lokacije ocijenjene su kao najpogodnije, a propisano je i koliko se kućica na njih može postaviti. Na istočni dio Jelačić-placa tako će se moći smjestiti između deset i 25 kućica za ugostiteljske sadržaje te najviše tri za prigodnu prodaju. U novu pješačku zonu u Masarykovoj moći će se postaviti između šest i 12 kućica za hranu i piće te maksimalno tri za ostale sadržaje, a lokacija u Staroj Vlaškoj prima ih od pet do 20 za ugostitelje te najviše pet za prigodnu prodaju.

U odluci Grada propisano je i da kućice moraju biti površine do 15 četvornih metara. Svi uređaji i materijali usto trebaju biti unutar objekta, a iznimno se mogu postaviti suncobrani bijele boje te električne ili plinske grijalice, ali tako da ne ometaju prolaz vozilima hitnih, komunalnih i drugih službi. Ovogodišnje izdanje popularnog Adventa u Zagrebu, spomenimo, počinje 29. studenoga, a manifestacija će trajati do 7. siječnja.

Advent u Zagrebu
1/21

Komentara 19

MA
majeltomoguce
09:12 31.10.2023.

S obzirom da je grad Zagreb ODBIO na dan Svih svetih na fontanama prikazivati Hrvatske velikane iz Crkve (Stepinca i ostale) postavlja se pitanje čemu onda uopče Advent kad je običa mržnja aktualnog ZG vodstva prema svemu što dolazi od tog dijela pučanstva koje čini oko 70% stanovništva??? I sad su odjednom te fontane tako bitne, a toliko su im se ismijavali za vrijeme Bandića? Dvoličnost, licenjerje, radikalizam i teška ideologija koja granići sa mržnjom od strane Možemo!

DA
dalmatimun
09:19 31.10.2023.

koja simbolika, advent počinje 29.11., ha,ha

Avatar Castro
Castro
09:30 31.10.2023.

Neka Zagrebački Advent bude u Sisku ili Dugom Selu… al nek se zove Zagrebački. Pa koja glupost !!! U cijelom svijetu centar grada treba biti centar događanja. Samo izmišljaju da nešto bude “ novo “ , nema veze jel dobro ili nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije