Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propast

Velesajam danas - urušeni paviljoni, pregorjele instalacije...

velesajam (1)
Foto: Anto Magzan/pixsell
1/3
17.01.2012.
u 08:00

Paviljonu 28 dani su odbrojani, smeća ima na sve strane, napuštene ruševine s vremenom su pretvorene u WC-e, a tu je i groblje kamp prikolica

Nekadašnji biser Novog Zagreba, atrakcija i simbol socijalističkog napretka – Zagrebački velesajam – u posljednjih 20 godina sustavno propada. Radnici strahuju za posao, a vodstvo Holdinga i gradska vlast djeluju nezainteresirano. Unatoč minusu od 50 milijuna kuna u 2010. (a računica za prošlu godinu je na otprilike istoj razini) problem se ne rješava.

Nesvakidašnji prizori

Derutni objekti “krase” krajolik koji se prostire na 550 tisuća četvornih metara, a razbijeni prozori i krovovi koji prokišnjavaju nalaze se na svakom koraku. Iza "fasade", Velesajam je već odavno izgubio perspektivu, što nam je potvrdio i jedan od zaposlenika.

– Imam 30 godina radnog staža na Velesajmu i srce me boli kada ovo sve vidim, ali kao i uvijek, ne odlučujemo mi radnici. Nitko ne daje novac... Kako bi ovo sve moglo izgledati... Nekada je ovdje bilo života, sve je bilo uređeno, čisto – kazao nam je jedan od tristotinjak zaposlenika koji strahuju za svoju budućnost.

A dok carinici pregledavaju robu na velesajamskom terminalu, paviljonu 28 dani su odbrojani. Ostao je jedino željezni kostur. Odmah do, u jednoj od napuštenih kućica, samo slike starog Mercedesa linije 124 podsjećaju na nekadašnje korisnike. Vlažni prostor koji se u međuvremenu pretvorio u veliki WC i metu za vandale danas je svojevrsni simbol sajmovanja u metropoli.

Politika nije imala plan

Pregorjeli sustavi javljanja požara, stare električne instalacije koje kao gliste nakon kiše izviru između raslinja zabrinjavaju i direktora Igora Rađenovića.

– Situacija na Velesajmu je takva jer politika 20 godina nije donijela odluku što strateški učiniti s prostorima. Svaki paviljon ima svoju priču. Hvala Bogu da je došla kriza da nas natjera da se tamo nešto učini. Zemljište Velesajma može biti razvojna poluga Zagreba, jednako pa čak i više nego što su zemljišta Zagrepčanke ili Gredelja. No, važno je da taj prostor i dalje bude namijenjen sajmovima, da uz moderne hale bude izgrađen i Kongresni centar te hotel. Sve to moguće je ostvariti na trećini prostora. Vrijednost preostalog zemljišta višestruko nadmašuje gubitke koji se gomilaju prethodnih godina – rekao je Rađenović o zlatnoj koki, kako je nazvao Velesajam.

Sajmovi već odavno nisu donijeli željene financijske rezultate. Ipak, i ove godine izvješen je program sajmova na putu do derutnih paviljona, smeća...

Komentara 48

VI
vilica
08:42 17.01.2012.

Bravo Bandiću! Uspio si uništiti ono što su naši stari još pokrenuli. Zagreb je oduvijek bio sajmišno središte, a u Jugi je to dovedeno na svjestki nivo. I evo tajfun Bandić je \'\'vještim\'\' rukovođenjem uništio. To je tak kad nam gradonačelnik nije rođeni zagrepčanin.

DU
Deleted user
08:47 17.01.2012.

Neovisno o slabom upravljanju i održavanju zgrada ZV, treba istaknuti u prvi plan da je u proteklih 2 desetljeća došlo do dezindustrijalizacije Hrvatske odnosno suluda su očekivanja da će uvoznici famoznih brandova s Zapada izlagati danas u takvim prostorima kad imaju na raspolaganju niz vrlo modernih shopping centara. Domaća industrijska proizvodnja je pak na koljenima i posljedično nema ni interesa niti mogućnosti pratiti troškove takvih ekspedicija poput jesenskog i proljetnog ZV. I taj prostor je prevelik jer recimo sajmišni prostor u Celju je višestruko manji, ali zato pregledniji i lakši za orijentaciju i posjetiteljima i izlagačima. Vrijedan prostor koji treba danas iskoristiti za stambene ili slične namjene, ali bojim se da će ga se dočepati netko od pet šest velikih predatorskih obitelji koji su stasali na pri(h)vatizaciji u Hrvatskoj.

SW
swimm
08:11 17.01.2012.

eh da je zakona i pravne drzave pojedinci bi za ovo trebali debelo odgovarati i snositi sankcije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije