Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatrene kacige

Vatrogasci u akciji najviše su oduševili najmlađe posjetitelje

'12.10.2013., Zagreb - U sklopu Dana otvorenih vrata vatrogasaca, vatrogasci zagrebackog doma vatrogasaca izveli su pokazne vjezbe gasenja vatre te spasavanja unesrecenih.   Photo: Tomislav Miletic/PI
Tomislav Miletić/PIXSELL
12.10.2013.
u 23:10

Dani otvorenih vrata zagrebačkih vatrogasaca održani su pod pokroviteljstvom Večernjeg lista

Djeca su se dizala na prste, dok su najmanje roditelji držali na vratu ne bi li kroz gužvu vidjeli kako vatrogasci skidaju krov automobila i spašavaju unesrećene ili kako sprečavaju požar koji bi nastao od zapaljenog ulja u tavi. Na stotine građana u subotu su mogle vidjeti kako izgleda redovan vatrogasni posao na Danima otvorenih vrata, čiji je pokrovitelj i Večernji list. Najviše su bila oduševljena djeca koja su mogla osjetiti i koliki je pritisak držeći vatrogasnu cijev, voziti se čamcem za spašavanje kroz maleni bazen, razgledati vatrogasna vozila ili se popeti u vis stojeći na vatrogasnoj dizalici.

– Dane otvorenih vrata organiziramo od 1993., a počeli smo upravo te godine jer je 93 tada bio vatrogasni broj – kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba Mladen Malčić. Gužva je bila i na Večernjakovu štandu gdje su pretplatnici i oni koji su došli s vlastitim primjerkom lista dobili Večernjakovu majicu, a mnogi su se slikali s vatrogasnim kacigama. Posebnu pozornost privukli su Motogasci, dvadesetak vatrogasaca koji su 2007. osnovali i svoj motoklub, a na području JVP-a u Savskoj cesti izložili su svoje motore.

– Teško nam je uskladiti smjene, ali kad stignemo vozimo se i gostujemo na motosusretima diljem Hrvatske – kaže predsjednik kluba Zoran Potočić, koji je ljubav prema motorima preuzeo od oca Zvonimira, također člana Motogasaca, koji u JVP-u djeluje 36 godina. Svoje su vještine pokazali i vatrogasci koji se obučavaju za ronioce, no još nisu formalno osposobljeni zbog nedostatka novca.

– Inicijativa je 2010. krenula od Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama, a otad nas obučava Ronilački centar Zapovjedništva Specijalne policije Mali Lošinj – kazao je voditelj grupe Dražen Čanić te dodao da vježbaju s opremom za turističke ronioce, no da bi postali operativni, po vatroogascu bi se moralo još uložiti 30.000 kuna, kako bi mogli roniti pod bilo kakvim uvjetima pa i u kontaminiranoj vodi.

– Od nas 90 koliko nas je krenulo na osnovnu i naprednu obuku te specijalizaciju, položilo je 20 ljudi – kaže Čanić.

>>Jure na intervenciju - rezanja vjenčanog prstena!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije