Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik o obnovi, puknuću cijevi...

Tomašević najavio kad će biti otvorena žičara i poručio: Nismo zadovoljni obnovom, a cijev će biti sanirana popodne

Zagreb: Tomašević i Klisović održali konferenciju za medije
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
28.12.2021.
u 11:45

Grad će od 1. siječnja imati 16 ureda, a ne 27 kao dosad, najavio je gradonačelnik.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević tradicionalno se utorkom obratio javnosti. Uz njega je bio i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.

- Suradnja gradske uprave i skupštine dobro funkcionira. Iza nas je izazovno razdoblje posebice vezano za financijsku stabilizaciju. Dizali smo kredit za likvidnost, a to pokazuje kakva je situacija bila kad smo došli na vlast. Vukli smo poteze i rezove te išli u rebalans kako bismo stabilizirali proračun. Od 1. siječnja će grad imati 16 ureda, a ne više 27 kao i dosad. Vodit će ih pročelnici - najavio je Tomašević te dodao:

- Neadekvatan zakonski okvir doveo nas je do toga da ćemo tek nakon godinu dana imati nove pročelnike. Uskoro ćemo imati i pročelnicu ureda za upravljanje imovinom, uskoro ćemo imati i glasnogovornika pa ćemo krenuti s popunjavanjem tih osnovnih kadrova za normalno upravljanje gradom. Sada imamo i četveročlanu upravu Holdinga koja je izabrana na natječaju, a to se dosad nije nikad dogodilo.

Naglasio je kako je obnova nakon potresa ono s čime nisu zadovoljni u dosadašnjem mandatu.

- Ono čime nismo zadovljni je obnova nakon potresa. Napravili smo sve što smo mogli, pomogli Fondu i Ministarstvu, pravili svoje natječaje i dijelili po 50 tisuća kuna građanima, podijeljeni su deseci milijuna kuna. Međutim, ne možemo reći da je počela obnova. Tražili smo izmjene zakona i nema više nikakavog alibija od strane države da ne krene u to.

28.12.2021., Zagreb - u Gradskoj vijecnici gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic i predsjednik Gradske skupstine Grada Zagreba Josko Klisovic odrzali su konferenciju za medije. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Najavio je i nove projekte.

- Pripremaju se projekti i uskoro ćemo moći povući sredstva. Zelena transformacija grada, gospodarenje otpadom, solarizacija grada, nova kompostana. Tu konačno počinju projekti za izgradnju pogona za gospodarenje otpadom koji se nisu dogodili u zadnjih 20 godina.

Klisović se osvrnuo na mjeru roditelj odgojitelj

- Pratit ću učinke nove mjere kako će se ona primjenjivati. Ukoliko ne budemo zadovoljni, gradonačelnik će izaći s našim prijedlogom kako je doraditi ili ako treba napraviti novi rebalans proračuna - kazao je Klisović te komentirao puknuće cijevi na Medveščaku:

- Bio sam na mjestu događaja i gradonačelnik je stigao. Već sam ranije zatražio da se napravi plan obnove postojeće infrastrukture, a taj će posao trajati desetljećima i puno koštati. Gradonačelnik to mora preuzeti kao obvezu.

28.12.2021., Zagreb - u Gradskoj vijecnici gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic i predsjednik Gradske skupstine Grada Zagreba Josko Klisovic odrzali su konferenciju za medije. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Srećom, ovaj put je pukla manja cijev, a ne magistralna - kazao je Tomašević te dodao:

- Narednih osam godina ići će se na ulaganje od 2 milijarde kuna iz europskih fondova, ali da to neće biti dovoljno da riješi probleme koji su nastali zbog neodržavanja infrastrukture posljednjih 20 godina. Cijev bi trebala biti sanirana do danas popodne što se tiče vodoopsrkbe i odvodnje, a onda i prometa.

Dodao je da se 'bruse detalji' dočeka Nove godine.

- Svako ima svoje modele kako će to napraviti. U svakom slučaju, to je veliki izazov. Nije ništa lako organizirati u ovoj situaciji - kaže Tomašević.

Komentirao je i odgodu rokova za povlačenje novca za obnovu iz Fonda solidarnosti.

- Zadatak Vlade je da lobira za produljenje rokova. Govorio sam da oni nisu realni i da to ovisi o tome kakva se prirodna nepogoda dogodila i gdje. Kad se dogodi poplava u ruralnom području lakše se može napraviti obnova nego u povijesnoj zaštićenoj cjelini grada. Ti rokovi od 18 mjeseci i sve što treba napraviti u njima je gotovo nemoguće - kazao je Tomašević.

Govoreći o žičari, Tomašević je kazao da predstoji izmjena građevinske dozvole i novo mjerenje buke na točkama koje će definirati Državni inspektorat, a nakon toga se pokreće daljnja procedura.

28.12.2021., Zagreb - u Gradskoj vijecnici gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic i predsjednik Gradske skupstine Grada Zagreba Josko Klisovic odrzali su konferenciju za medije. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

- Žičara bi do kraja siječnja ili početkom veljače trebala biti otvorena i imati sve dozvole - kazao je.

Očekuje li se poskupljenje usluga iduće godine?

- U ZET-u treba nova Uprava stupiti na snagu i onda treba napraviti analize. Postavlja se pitanje cijene žičare, radi se o cjelovitom problemu. Što se tiče gospodarenja otpadom, razgovarali smo s Vladom o zajedničkoj mjeri. Nije lako utvrditi koliko je tko otpada odložio. Pojavile su se i pravne nedoumice i odlučili smo se da to opet raspravimo. Susrest ćemo se 3. siječnja - kazao je Tomašević. 

Osvrnuo se i na suradnju s Vladom dodavši da nije važno podnosi li premijera Plenkovića na osobnoj razini.

- Moja je dužnost zastupati interesa građana. Kad govorimo o obnovi, rekao sam već da ne možemo biti zadovoljni. Ne znam tko može biti time zadovoljan, kad govorimo o obnovi privatnih zgrada. Jasno je da se oko mnogih stvari ne slažemo, da smo iz različitih političkih opcija, ali moramo imati otvorene kanale komunikacije, i to nije ni prva ni posljednja situacija da su različite opcije na vlasti u gradu i u državi. Usprkos svim političkim razlikama, mi moramo neke probleme rješavati, a jedan od tih problema je i žičara - zaključio je Tomašević.

Komentara 31

MA
marcellus
11:25 28.12.2021.

pusti urede i uhljebe nego reci kad ćete opet počet odvozit smeće

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
11:28 28.12.2021.

Kak tomašević rastura, koji potezi, nevjerojatne promjene u Zagrebu..... Fakat smo se usrećili..... Nek za početak riješi nakupljene hrpe smeća i kante po središtu grada.

ZO
zoranos
11:16 28.12.2021.

Kako je politika nepravedna! Gospodin Klisović je na izborima u Zagrebu dobio manje od 10% i on je sada na vlasti u Zagrebu?!?!? Naravno isto vrijedi i na nacionalnoj razini i u drugim državama - ali to jednostavno nije dobro! Narod nije izabrao Klisovića da odlučuje o ičemu igdje - a on upravo to sada radi! Ovo je izigravanje volje naroda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije