Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Centru mladih Ribnjak

Uz Svjetski dan bicikla, u lipnju - Pedalafest

Bicikliranje
Igor Kralj/PIXSELL
03.06.2022.
u 11:19

Svi sadržaji na festivalu su besplatni, a program je djelomično sufinanciran od strane Grada Zagreba i od Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Sindikat biciklista u lipnju će obilježiti Svjetski dan bicikla, 3. lipnja, te priprema Pedalafest - festival koji slavi kulturu urbanog bicikliranja, koji će se održati od 23. do 25. lipnja u Centru mladih Ribnjak

Svjetski dan bicikla je 2018. proglasila Generalna skupština UN-a kako bi se veća pozornost posvetila biciklu u razvojnim strategijama, a bicikl uključio u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe.

– Danas, više nego ikad, važno je ubrzano poraditi na neovisnosti o fosilnim gorivima. Još u ožujku ove godine, ali i početkom pandemije koronavirusa, Sindikat biciklista je, ponukan primjerima iz europskih i svjetskih gradova, pozvao gradove u Hrvatskoj da se prilagode održivim oblicima kretanja. Nedavnim europskim embargom na rusku naftu, ova potreba postala je još značajnija", istaknuli su iz Sindikata biciklista. 

Na Svjetski dan bicikla, tvrtki Span d.d. iz Zagreba uručen je europski certifikat “Poslodavac prijatelj bicikliranja” za lokaciju u Koturaškoj cesti, a u sklopu festivala Pedalafest, održat će se i skup “Bike-friendly organizacije u Hrvatskoj” s naglaskom na to da poslodavci potaknu svoje zaposlenike da dolaze biciklom na posao. Zanimljivosti su Ciklokino i kritična masa. Ciklokino je kino u kojem je struja potrebna za projekciju filma proizvedena od strane gledatelja okretanjem pedala. Pedale će se okretati i na biciklističkoj vožnji gradom, tzv. kritičnoj masi koja je najavljena za petak 24. lipnja.

Svi sadržaji na festivalu su besplatni, a program je djelomično sufinanciran od strane Grada Zagreba i od Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije