Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intrigantna izložba

Upoznajte zagrebačke mumije - otkrivaju sve o svojoj prošlosti

mumije (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/16
18.12.2012.
u 11:40

Prije 150 godina muzeju je Mihael Barić darovao svjetski poznatu mumiju, koja je posebna i zbog natpisa na povojima

Kako bi obilježili završetak istraživanja na pet zagrebačkih mumija, Arheološki muzej od danas će predstaviti što su saznali o povijesti i porijeklu svake od njih u sklopu izložbe ‘Mumije – znanost i mit’. Izložit će četiri mumije, iako onu svjetski najpoznatiju, zbog povoja u kojima je mumificirana, a koja je u staklenoj vitrini u stalnom postavu muzeja, neće uključiti u izložbu zbog krhkosti.

– Dovoljno je bilo što smo je nosili na CT u KB Dubravu prije nekoliko godina, no puno ćemo pričati o njoj i o etruščanskom natpisu koji je ispisan na njenim povojima, ujedno je i najdulji na svijetu, a naziva se Zagrebačka lanena knjiga - priča Igor Uranić, autor izložbe, koja se postavlja i u povodu 150 godina dolaska slavne mumije u muzej.

– Riječ je o mumiji koju je muzeju darovao Mihael Barić, koji ju je 1848. i doveo u Zagreb. Vjerojatno je otišao u Egipat jer ga je zanimao i jer je bio sklon starinama. Posjećivanje egzotičnih zemalja je tada bio dio imidža uglednih i obrazovanih ljudi -kaže Uranić. Na izložbi koja traje do 1. ožujka bit će riječi i o procesu mumificiranja i o mitovima koji ih prate.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije