Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trenutak.39

Unikatne i zanimljive galerije u privatnim zagrebačkim stanovima

'13.09.2013., Zagreb - Novinarka Sanja Muzaferija povremeno priredjuje izlozbe fotografija u svom stanu.   Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/3
24.09.2013.
u 17:00

Galerija Trenutak.39 u Horvaćanskoj i stan Sanje Muzaferije zasad su jedine takve galerije u Zagrebu

Svaki zid stana Vanje Hraste priča svoju priču. Izmjenom godišnjih doba tema je uvijek drugačija, a posljednji put izvješeni radovi posjetitelje su odveli u umjetnički svijet Portugala. Hraste, naime, početak zime, ljeta, proljeća i jeseni obilježava izložbom koju priređuje, zajedno s još četvero prijatelja, u svom stanu.

–Nekako smo se uvijek ovdje rado okupljali i vidim da stan jednostavno privlači ljude, pa sam odlučila tu atmosferu i podijeliti, a malenu galeriju nazvali smo Trenutak.39 – priča Vanja Hraste. U organizaciji joj pomažu Helena Cuculić, Ivna Hraste, Sanjin Kaštelan i Dunja Bebek.

Susjedi se ne žale

Nitko nije izravno povezan s umjetnošću, no želeći je spojiti s ležernošću i osobnim pristupom, u stan po samo jednom otvaranju privuku stotinjak ljudi. Uglavnom su to prijatelji i poznanici, no mnoga su prijateljstva i počela u istom stanu, koji je svake godine otvoren četiri puta po osam dana. Zadnje su izložili radove portugalske grafičke dizajnerice i ilustratorice Rite Gomes, koja je u stanu na Horvaćanskoj 39 stvarala radove koje je zatim objesila. Izložbeni prostor svaka je soba stana, osim spavaće, a organiziraju i radionice, predavanja, projekcije, razgovore... Od izložbi ne zarađuju, već samo sve rade \'s velikom dozom zabave\'. Sa susjedima nisu nikad imali problema.

–Sve se to odvija od 19 do 21 sat, a to su događanja mirnijeg tipa, tako da nikad nije bilo prigovora - kažu iz Trenutka.39.

U vrijeme dok ne izlaže, gotovo prazni zidovi čekaju nove autore i u stanu novinarke Sanje Muzaferije, iako su ostaci prijašnjih izložbi vidljivi.

– Ovdje je rad Mije Majhena, inače frizera i talentiranog amatera fotografije, na ulazu u stan je slika Ozrena Drobnjaka, direktora Tjedna restorana, koja je zapravo moj portret, pa mrtva priroda fotografa Danila Dučaka - pokazuje Muzaferija svoje zidove ukrašene fotografijama koje je dobila kao poklon od prijatelja i poznanika koji su izlagali u njenom domu na Izložbi@home.

Izrađuje i katalog

Dosad je organizirala dvije izložbe, a sad priprema i treću. Za svaku izrađuje i katalog, za koji predgovor piše ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin, a kao prava izložba ima i kustosa, vlasnicu nekadašnje jedine fotogalerije u gradu Nikicu Badrov. Nakon što je 2004. godine objavila knjigu \'Sretni stanovi\' i ušla u dvadeset tuđih domova, Sanja je odlučila, kaže, otvoriti vrata svoga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije