Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17. siječnja

Umjetnost slavi rođendan: Bogatim programom obilježava se i na Muzičkoj akademiji

Zagreb: Koncert Simfonijskog orkestra Muzičke akademije
Tomislav Miletic/PIXSELL
14.01.2024.
u 11:06

I ove godine bit će izravno uključenje u Europsku radiodifuzijsku uniju (EBU) putem Dramskoga i Glazbenoga programa Hrvatskog radija i videostreaminga

Međunarodni rođendan umjetnosti tradicionalno se obilježava 17. siječnja, a prigodnim programom koji će trajati od 18 do 23 sata, i ovog će se puta obilježiti i na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Slavlju će se pridružiti pet sastavnica umjetničkog područja Sveučilišta u Zagrebu, a uz domaćina Muzičku akademiju, sudjeluju i Akademija dramske umjetnosti te ona likovnih umjetnosti, Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta i Tekstilno-tehnološki fakultet. Cilj je događanja kroz raznolik program publici svih uzrasta pružiti uvid u posebnosti visokoga umjetničkog obrazovanja

I ove godine bit će izravno uključenje u Europsku radiodifuzijsku uniju (EBU) putem Dramskoga i Glazbenoga programa Hrvatskog radija i videostreaminga.

VEZANI ČLANCI: 

– Stvaranje dramskih predstava, igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, uvježbavanje glazbenih izvedbi, izrada likovnih radova, kreiranje odjeće i izrada kostima, znanstveni rad u umjetnosti, stvaralački susreti u studiju za snimanje ili na koncertu, u muzeju, u galeriji; diseminacija umjetničkih rezultata putem radijskih i televizijskih postaja, izložbi ili predstava. Sve su to načini prijenosa kreativnosti kojima će se u cijelom svijetu obilježiti 1.000.061. međunarodni Rođendan umjetnosti kroz slobodan protok sadržaja, neopterećen uobičajenim oblicima predstavljanja, onako kako je i priželjkivao tvorac ideje Robert Filliou – najavljuju organizatori. 

Akademija dramske umjetnosti predstavit će najbolje radove studenata različitih odsjeka među kojima su i etide te isječci iz ispitnih produkcija Odsjeka glume, izbor solo izvedbi studenata studij Suvremenog plesa, javna čitanja tekstova studenata Dramaturgije, projekcije filmova te razgovor sa studentima Odsjeka produkcije, filmske i TV režije, montaže i snimanja, program radija "KRADIO FM". 

Akademija likovnih umjetnosti predstavit će se pak nizom aktivnosti kojima će široj javnosti prezentirati djelovanje odsjeka Akademije i to kroz projekcije izbora najboljih animiranih filmova i videoradova, konzervatorsko-restauratorskim radionicama retuša i pozlate, radionicom portretiranja te animacije, ali i izložbom slika, skulptura i instalacija.

VEZANI ČLANCI: 

Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta predstavit će se s 3D mapiranom projekcijom koja osim što prezentira presjek radova nastalih u sklopu nastave na Studiju dizajna i sama je rad u obliku video instalacije koja potiče korisnika na interakciju formiranjem svijetlih i tamnih volumena unutar prostora.

Tekstilno-tehnološki fakultet putem projekcije filma predstavit će radove studenata diplomskog studija Modnog dizajna kao i održati dvije izložbe radova studenata s kolegija Kreiranje odjeće i Modna ilustracija te izložbu kostima iz zajedničkih projekata Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Muzičke akademije i Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

VEZANI ČLANCI: 

Muzička akademija kao domaćin događanja predstavit će se nastupima različitih komornih sastava i ansambala s djelima od baroka do najnovijih skladbi studenata Odsjeka za kompoziciju, otvorenom probom Gudačkog orkestra Muzičke akademije. Posjetitelji će imati priliku doživjeti kako se uvježbavaju skladbe za nastupe, kako se koristi elektronička oprema u suvremenim skladbama te kako nastaju izvedbe u kojima zajednički sudjeluju glumci i glazbenici.

Kao gosti će nastupiti i studenti Muzičke akademije u Puli, Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Odsjeka za instrumentalne studije i kompoziciju s teorijom glazbe Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a bit će prikazani i najbolji filmovi s Revije UMAS 2022 odsjeka za Film i video Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije