Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slobodan ulaz za posjetitelje

Umjetnost slavi rođendan, a Muzička akademija priprema bogat program s više od 60 izvedbi i izložbi

Rođendan umjetnosti
Foto: P Poljaković
1/4
17.01.2024.
u 10:00

Međunarodni rođendan umjetnosti obilježava se diljem svijeta 17. siječnja, a tome slavlju opet se pridružuje Hrvatska uz sudjelovanje pet sastavnica umjetničkog područja Sveučilišta u Zagrebu

Domaćin slavlja je Muzička akademija, uz nju sudjeluju i Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta, a ove godine se u program uključuje i Tekstilno-tehnološki fakultet. Program Rođendana umjetnosti održat će se od 18 do 23 sata na Muzičkoj akademiji i uključit će više od 60 izvedbi i izložbi, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Začetnik ovog slavlja je francuski umjetnik Robert Filliou koji je je 17. siječnja 1963. godine taj datum proglasio milijuntim rođendanom umjetnosti. Glavni cilj ovog događaja je kroz raznolik program publici svih uzrasta pružiti uvid u posebnosti visokog umjetničkog obrazovanja.

– Program će se održati 17. siječnja od 18 do 23 sata, a svi prostori Muzičke akademije u tom će periodu oživjeti kroz raznovrsne izvedbe i radove i ove godine će se u program izravno uključiti Europska radiodifuzijska unija (EBU) putem Dramskog i Glazbenog programa Hrvatskog radija i video prijenosa – najavljuju organizatori.

VEZANI ČLANCI:

Akademija dramske umjetnosti predstavit će najbolje radove studenata različitih odsjeka: izbor solo izvedbi studenata studija Suvremeni ples, javna čitanja tekstova studenata, projekcije filmova te razgovor sa studentima Odsjeka produkcije, filmske i TV režije. Akademija likovnih umjetnosti predstavit će projekciju najboljih nagrađenih animiranih filmova i videoradova.

Tekstilno-tehnološki fakultet putem projekcije filma predstavit će radove studenata diplomskog studija Modnog dizajna, ali i održati dvije izložbe radova studenata s kolegija Kreiranje odjeće i Modna ilustracija te izložbu kostima iz zajedničkih projekata Akademije
dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Muzičke akademije i Tekstilno- tehnološkog fakulteta.

Arhitektonski fakultet uključit će se kroz odsjek Studija dizajna i to putem 3d mapirane projekcije koja osim što prezentira presjek radova nastalih u sklopu nastave na studiju dizajna i sama funkcionira kao rad u obliku video instalacije koja potiče korisnika na interakciju formiranjem svjetlih i tamnih volumena unutar prostora.

Muzička akademija kao domaćin događanja predstavit će se nastupima različitih komornih sastava i ansambala s djelima od baroka do najnovijih skladbi studenata Odsjeka za kompoziciju, otvorenom probom Gudačkog orkestra Muzičke akademije, a posjetitelji će imati priliku doživjeti kako se uvježbavaju skladbe za nastupe, kako se koristi elektronička oprema u suvremenim skladbama te kako nastaju izvedbe u kojima zajednički sudjeluju glumci i glazbenici.

VIDEO: Nove ogromne gužve u trgovačkim centrima otvorenim ovu nedjelju

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije