Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za pokaz

Umirovljenici zbog Bandićeve odluke satima čekali pred PUZ-om

umirovljenici
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
1/5
Autori: jl/VLM, mač/VLM
18.04.2011.
u 16:08

Zbog odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića umirovljenici su za dobivanje besplatnog pokaza satima čekali pred PUZ-om

Iako se metropola u posljednjih nekoliko mjeseci navikla na masovna okupljanja, ono današnje u Petrinjskoj, pred sjedištem zagrebačke policije, ipak je bilo posebno. Po procjeni, prosjek godina na “skupu” bio je i te kako iznad 70 godina.

Naime, zbog odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da svi umirovljenici za dobivanje besplatnog pokaza za ovu godinu moraju predočiti potvrdu o prebivalištu, ispred glavne policijske postaje u gradu stvorio se red u kojem se čekalo gotovo četiri sata na običan komad papira koji potvrđuje vjerodostojnost osobne karte.

– Čekam više od tri sata u redu i sad ću dobiti potvrdu o prebivalištu na osnovi osobne karte, a imam i dokaz da sam umirovljenik, ne razumijem zašto sve ovo. Gradili smo ovu državu i ne razumijem zašto to rade, samo smetamo mladima koji ne mogu od nas na red – rekla nam je Ivka Lončar, koju je dijelila samo željezna ograda od ulaska u zgradu u kojoj je vrpcama “stop policija” bio oslobođen kordon za umirovljenike.

– Pozdrav Milanu Bandiću koji nam nije dao nikakve obavijesti, a dao je prekratak rok za predaju dokumenata – komentirala je Katica Žibret (71). Uzrujana je bila i njezina vršnjakinja Marija Zsabo koja smatra da su redovi umirovljenika samo dokaz indolentnosti gradske vlasti.

Unatoč tomu što su na sav glas negodovali zbog nekorektnog odnosa prema njima, policajac koji je čuvao ulaz u zgradu odao nam je kako mu nije teško raditi jer većih problema s umirovljenicima nema.

 – Došli smo oko devet sati, a incidenata nije bilo. Jednoj je ženi pozlilo kada je počelo kratko naguravanje, no brzo se oporavila pa nismo morali zvati hitnu – kazao nam je “redar”.

 Ipak, treba li zapravo umirovljenicima uvjerenje o prebivalištu za besplatan godišnji prijevoz? Iz Policijske uprave zagrebačke kažu da nije potrebno i da im je dovoljna kopija osobne iskaznice, no prema Odluci o socijalnoj skrbi Grada Zagreba koja stupa na snagu od 1. svibnja, bez tog se papirića pokaz ne može dobiti.

Doznajemo pak da su u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom dosad navodno tolerirali kad netko nije imao potvrdu već samo kopiju osobne te da će se i ubuduće tolerirati. Ipak, najbolje je dostaviti svu traženu dokumentaciju, a to su, osim potvrde o prebivalištu i preslike osobne iskaznice, i zadnji odrezak hrvatske mirovine ili potvrda o inozemnoj mirovini, potvrda HZMO-a da se ne prima inozemna mirovina te potvrda o visini dohotka iz Porezne uprave.

Komentara 48

OB
-obrisani-
20:53 18.04.2011.

i trebaju čekat to su bandičevi birači !!!!

LI
linalena
18:59 18.04.2011.

Doznajemo pak da su u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom dosad navodno tolerirali kad netko nije imao potvrdu već samo kopiju osobne te da će se i ubuduće tolerirati Je li onda treba ili ne trebaa potvrda o prebivalištu? Ili ovisi o službenici na šalteru?

OV
over
16:45 18.04.2011.

doista sramota od birokracije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije