Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'reci to naglas'

U Zagrebu se danas odvija društveni eksperiment: Što biste rekli ženi koja je preživjela nasilje?

Osijek: Nasilje nad ženama, ilustracija
Davor Javorovic/Vecernji list
11.11.2023.
u 07:45

Kroz direktan susret s riječima izraženim na društvenim mrežama, želja je potaknuti razmišljanje o posljedicama koje takvi komentari imaju na stvarne živote žena

Tri hrvatska grada, Rijeka, Poreč i Zagreb danas će u 11 sati postati poprište važnog društvenog eksperimenta u sklopu kampanje "Reci to naglas" koju provodi Neformalna mreža za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji. U metropoli se ovo događanje odvija na Tomislavcu ispod spomenika, odnosno, u slučaju kiše na Glavnom kolodvoru.

-Postavit ćemo dvije stolice nasuprot jedna drugoj. Na jednoj stolici sjedit će glumica koja će preuzeti ulogu žene žrtve nasilja. S druge strane, prolaznike i prolaznice pozvat ćemo da sjednu nasuprot žrtvi te joj u lice pročitaju medijske članke i komentare ispod tih članaka koji su upućeni ženama žrtvama nasilja. Želimo probuditi nelagodu i senzibilizirati javnost i medije o štetnom utjecaju koje napisane riječi imaju na stvarne živote žena u Hrvatskoj- najavljuju organizatori. 

Ovaj društveni eksperiment ima za cilj osvijestiti javnost o brutalnosti seksističkih i mizoginih komentara na internetu i štetnosti medijskog izvještavanja koje često krivi žrtve, banalizira i romantizira nasilje te opravdava nasilnike. Kroz direktan susret s riječima izraženim na društvenim mrežama, želja je potaknuti razmišljanje o posljedicama koje takvi komentari imaju na stvarne živote žena.

>>VEZANI ČLANCI:

Kampanju "Reci to naglas" pokrenula je stranica Seksizam naš svagdašnji s ciljem osvještavanja apsurda mrzilačkih komentara upućenih žrtvama ispod seksističkih medijskih članaka te senzibiliziranja javnosti i medija dijeljenjem priča žena žrtava nasilja

>>VIDEO: Predstavljanje aplikacije "Pametni zeleni telefon"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije