Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
statistika pokazala

U Zagrebu godišnje “nestane” oko 300 auta, najčešće vikendom

kradja
VL FOTO
20.05.2011.
u 11:56

Velika parkirališta, ulice bez noćne rasvjete, napušteni prostori - najrizičnija su mjesta za ostavljanje automobila.

Ako svog limenog ljubimca parkirate na području Črnomerca, Podsuseda, Vrapča ili Trešnjevke, ili ako ste vlasnik Fiata, VW Golfa četvorke ili petice u koji niste ugradili neku vrstu zaštite od krađe, najvjerojatnije će se vaš automobil naći na meti kradljivaca.

To su ovogodišnje statistike Policijske uprave zagrebačke za prva četiri mjeseca, prema kojima je ove godine ukradeno 97 vozila. Prošle godine ta je brojka iznosila 330.

Profi-zanimanje

S oko 300 ukradenih vozila godišnje Zagreb ulazi u europsku crnu brojku od oko milijun i dvjesto tisuća, objasnio je Dražen Miličević, načelnik Odjela organiziranog kriminaliteta PUZ-a.

Iako je kriminalna mašta, kako je rekao, “interesantna i nedokučiva”, ipak postoje određena pravila kojih se kradljivci vozila drže, kao i motivi koji ih pokreću.

Na primjer, u 90 posto slučajeva “pikiraju” na automobil bez zaštite. Što se tiče profila kradljivaca, na prvom mjestu su recidivisti, kojima je to profesionalno zanimanje. Takvi “okorjeli”, s podebljim dosjeima, policiji su prioritet kada rješavaju krađe vozila. Kad takvi kriminalci ukradu automobil, njegovi dijelovi najčešće završavaju u ilegalnim radionicama koje policija naziva “pilane”, kod nezaposlenih automehaničara, autoelektričara... Povezani su i u međunarodne krijumčarske lance, pa su tako omiljena odredišta likova željnih brze zarade susjedne BiH i Srbija.

Kradu iz hobija

Zatim slijede avanturisti, ovisnici i mlađa populacija ogrezla u maloljetničku delinkvenciju, koji kradu iz hobija i dosade.

Kradljivci vozila najčešće operiraju u petak i subotu u popodnevnim satima, na velikim parkiralištima, na ulicama bez noćne rasvjete, po napuštenim prostorima poduzeća ili skladišta, garažama... Za provale najčešće koriste specijalni alat, tzv. belgijanere, ili “ruski” ključ. Kako bi se krađe vozila smanjile policija apelira na građane da se uvijek sjete zaključati automobil, da ga ostavljaju na osvijetljenim mjestima, da u njega ugrade nekakav sustav zaštite, te da ne kupuju “sumnjive dijelove” iz ilegalnih radionica. Inače, svaki se četvrti ili peti auto pronađe.

Ključne riječi

Komentara 10

AA
aabbcc
14:46 20.05.2011.

. U Zagrebu godišnje “nestane” oko 300 auta,.....hee.. 1 aut/dnevno _____________________________________________________ Ma vidi se da ste jos Balkanci, bez da nestane u Zagrebu oko10 auta svake noci niste zreli za Evropu..

KA
kakodane2
15:16 20.05.2011.

kako četvrti ili peti? kakav je to podatak? 20% ili 25 % nije mala razlika, a nije niti teško izračunati je li pronađeno 60 ili 75 od ovih 300…

MO
mozel
12:30 20.05.2011.

Trebalo bi zastititi svoj automobil sa poteznom bombicom pa da se ovi odvikavaju od kradje.Kada se njih nekoliko onesposobi onda ce drugi svoj hobi izostaviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije