Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA NJEMAČKOM JEZIKU

U Kinoteci otvorena revija Filmšnite: Evo koji se nagrađivani filmovi nalaze na rasporedu projekcija

Foto: Samir Cerić Kovačević
1/10
14.02.2024.
u 08:00

Ciklus Filmšnite otvorio je hvaljeni biografski film Ingeborg Bachmann – putovanje u pustinju, koji prati život velike austrijske spisateljice, a dotiče se njezine strastvene veze sa švicarskim piscem Maxom Frischom

Projekcijom filma Ingeborg Bachmann – putovanje u pustinju autorice Margarethe von Trotta sinoć je zagrebačkom kinu Kinoteka započela revija suvremenog filma na njemačkom jeziku Filmšnite, kojeg organiziraju Austrijski kulturni forum, Goethe-Institut Kroatien i Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj, potpomognuti s Erste bankom Hrvatska. Cilj ovog programa je pobuditi interes javnosti za međukulturnu razmjenu i prezentirati kulturne raznolikosti zemalja njemačkog govornog područja.

Mnogobrojnu su publiku pozdravili domaćini programa: Veleposlanik Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj Urs Hammer, direktorica Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu Marina Chrystoph i direktor Goethe Instituta u Zagrebu Árpád Sölter.

– Posljednjih godina smo kao diplomatski i kulturni predstavnici Austrije, Njemačke i Švicarske prepoznali potrebu da suvremeni umjetnički film iz zemalja njemačkog govornog područja učinimo vidljivijim hrvatskoj publici i time podupremo kulturni dijalog između Hrvatske i germanofonih krajeva – kazao je Urs Hammer.

VEZANI ČLANCI:

Ciklus Filmšnite otvorio je hvaljeni biografski film Ingeborg Bachmann – putovanje u pustinju, koji prati život velike austrijske spisateljice, a dotiče se njezine strastvene veze sa švicarskim piscem Maxom Frischom. Film je nominiran za nagradu Zlatni medvjed na filmskom festivalu u Berlinu, a glavnu ulogu tumači najznačajnija suvremena austrijska glumica Vicky Krieps. 

– Ingeborg Bachmann je bila jedna od najvećih pjesnikinja iz Austrije i jedna od najvećih spisateljica na njemačkom jeziku. Njezini su nezaboravni stihovi i originalna proza nadahnuli mnoge... Bila je majstorica i inovatorica njemačkog jezika, te prisutna na međunarodnoj sceni – kazala je nova direktorica Austrijskog kulturnog foruma Marina Chrystoph uoči projekcije filma.

Direktor Goethe Instituta Kroatien Árpád Sölter u svom je uvodnom govoru naglasio da su Filmšnite divan početak prijateljstva između hrvatske publike i kulturnih instituta u Hrvatskoj, ali i najavio skori početak Berlinalea. 

– Potrudit ćemo se zabilježiti uzbudljive nove filmove u tamošnjem izboru, ali i na drugim festivalima u Austriji i Švicarskoj, kako bismo i sljedeće godine pokazali neke od najboljih novih naslova na njemačkom jeziku – kazao je.

Program Filmšnite nastavlja se sljedeći tjedan. Na Kinotekom rasporedu su još dva filma iz programa: Sisi & ja Frauke Finsterwalder u ponedjeljak, 19. veljače u 20 sati, te Teorija svega Timma Krögera u utorak, 20. veljače u 20 sati. Istovremeno, filmove iz ciklusa Filmšnite mogu se pogledati od 13. do 18. veljače u riječkom Art kinu Croatia, a raspored projekcija dostupan je na stranicama kina.

VIDEO: Ovo je sramota za Zagreb! Bojim se dijete pustiti van iz stana

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije