Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezaposlenost 9%

U Jastrebarskom je oko 17.000 stanovnika, na burzi samo njih 700

jastrebarsko
Foto: arhiva VL
1/3
05.03.2012.
u 14:00

Mnogo se nade polaže u razvojne projekte gradnje nove obilaznice i uređenje prostora bivše vojarne, koji se već dvadeset godina koristi neplanski.

Grad Jastrebarsko, udaljen samo trideset kilometara od Zagreba, našao se u društvu europskih gradova Barcelone i Lisabona kao sedmi najperspektivniji grad za život u Europi prema ljestvici uglednog ekonomskog časopisa Financial Timesa.

– Vrednuju se neke konkretne stvari, a ne ono što bismo mi htjeli ili bismo htjeli postati. Riječ je o konkretnim mjerljivim statističkim podacima – rekao nam je Zvonimir Novosel, dogradonačelnik Jastrebarskog, koji je s gradonačelnikom Mihaelom Zmajlovićem prepoznao natječaj Financial Timesa kao dobar način privlačenja investitora.

Priznaje da ih je izbor u deset najperspektivnijih gradova iznenadio.

Nemaju pravo središte

– Najteži je dio bio što nismo nikom smjeli reći jer je Financial Times zadržao pravo objave informacije – kaže Novosel.

Grupacija je mjerila ekonomski potencijal, omjer ulaganja i troškova, ljudske potencijale, infrastrukturu, kvalitetu života, prijateljsko poslovno okruženje kao i promidžbenu strategiju za rečena privlačenja izravnih stranih investicija. Jaska ima odličan geografski položaj, što je uz turistički i gospodarski potencijal čini perspektivnom za razvoj.

– Ali, od potencijala se ne živi, no imamo dobar preduvjet nešto napraviti – kaže Novosel.

Prošle godine Jaska je imala najveću greenfield investiciju u Hrvatskoj, gradnju najvećeg logističkog centra – Immoparka Zagreb – u ovom dijelu Europe, vrijednu 55 milijuna dolara, a upravo je u tijeku prva faza gradnje. Mnogo se nade polaže u razvojne projekte gradnje nove obilaznice i uređenje prostora bivše vojarne, koji se već dvadeset godina koristi neplanski.

– Dosta velik problem Jastrebarskog je promet. To je gradić koji leži na državnoj cesti Zagreb – Karlovac pa se grad razvijao longitudinalno. Zato Jaska nema neki pravi trg, neko pravo središte, kao što imaju Sv. Nedelja ili Samobor, s kojim se znalo uspoređivati Jasku – objašnjava Novosel. – Naša je vizija da se grad raširi. U postupku smo preuzimanja bivše vojarne na kojoj se planira naselje niskoenergetskih kuća i novo gradsko središte te planiramo i izgradnju tzv. obilaznice kako bismo rasteretili centar – kaže.

Odlučili pogurati stvari

Riječ je o gradnji ceste dugoj dva do tri kilometra i vrijednoj oko sedam milijuna kuna, koja bi se nastavila na nadvožnjak, a koji bi trebale izgraditi Hrvatske ceste.

– O nadvožnjaku iznad pruge priča se 20 godina, a ništa se nije pomaknulo do prije 2,5 godine. To je državni projekt, ali odlučili smo pogurati stvari. Projektirali smo nadvožnjak, otkupili zemlju, izvadili lokacijske dozvole – priča Novosel. Upravo taj proaktivni pristup prepoznat je kao prijateljsko poslovno okruženje.

– Svaki investitor jako nam je važan, pogotovo danas kada investicija gotovo i nema – kaže.

Jaska od hrvatskog prosjeka iskače i po broju nezaposlenih. Grad od 17 tisuća stanovnika ima samo oko 700 nezaposlenih, odnosno devet posto, za razliku od 20 posto državnog prosjeka. – Nastave li s investicijama kao što su počeli, bit će ovo perspektivan grad. Jaska, centar svijeta – smije se jedan od Jaskanaca kojeg smo zatekli na glavnom trgu. Slična su razmišljanja i ostalih stanovnika koje smo susreli u Jastrebarskom.

Komentara 7

MI
milk
15:06 05.03.2012.

a što to jaska ima...par lokalnih birceva, par mali trgovina, nekoliko velikh centara...grad za poludt, a ne za živjet u njumu.......močvarno, maglovito, šugavo podneblje za život

ME
Medici
15:50 05.03.2012.

Jastrebarsko je predivan mali gradić koji ima sve što treba i sve je blizu (ZG, KA). Ljudi su prijateljski, dragi..i vrijedni. Drago mi je što je netko van RH to i prepoznao... Bravo!

DU
Deleted user
14:26 05.03.2012.

Treba odgovoriti zasto Jaska ima tako malo nezaposlenih: zato sto se Jaska razvila na temelju onih koji su zeljeli graditi kuce ali su im Zagreb i najbliza okolica bili preskupi. Pa su otisli graditi u Jasku a rade u Zagrebu.. Prema tome su zaposleni! Osim toga veliki broj seoskog stanovnistva koje ima vinograde i time nije javljeno kao nezaposleni doprinosi ovome broju. Sama Jaska osim vinarije, nesto malo drvno-preradjivacke industrije (prije svega Palma - izrada mrtvackih sanduka) i nema bas puno vlastite industrije ili obrta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije