Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proglasili ga znanstvenici

Svaki dan već osam godina fotografira u Botaničkom, postao je pravi Prijatelj vrta

Nikola Piasevoli
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
Autor
Mateja Šobak/VLM
24.01.2014.
u 17:20

Snimio je gotovo 200.000 fotografija, nagovorila ga unuka. Danas poznaje svaku biljku koja se tamo nalazi, a i za svaku od njih točno zna reći u koje vrijeme cvate, koje će biti boje

Nikola Piasevoli u posljednjih osam godina u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta snimio je gotovo 200.000 fotografija. Tom Prijatelju vrta, čija je titula službena te su mu je dodijelili znanstvenici u Botaničkom, otkad je 2005. godine otišao u mirovinu, nijedan dan nije prošao a da se nije prošetao, kako kaže, najljepšim i najmirnijim dijelom prirode u Zagrebu.

– Isprva sam u Botanički vrt dolazio kako bih u miru mogao prošetati sa svojom unučicom koja je rođena baš godinu prije nego sam otišao u mirovinu. Sa sobom bih uvijek ponio i fotoaparat kako bih je mogao snimiti. Znate, djeca vide stvari koje odrasli nikad ne primjećuju tako da me ona, zapravo, naučila gledati – objasnio je Nikola Piasevoli svoje prve intenzivnije posjete vrtu. Danas poznaje svaku biljku koja se tamo nalazi, a i za svaku od njih točno zna reći u koje vrijeme cvate, koje će biti boje i hoće li se posjetitelji dulje zaustaviti kod nje kako bi je promatrali.

Fotografije skupljam u albume te ih često pokazujem svojim prijateljima kako bih ih natjerao da dođu ovamo

Fotografije skupljam u albume te ih često pokazujem svojim prijateljima kako bih ih natjerao da dođu ovamo – govori ljubitelj vrta pokazujući svoje najbolje fotografije u uredu voditeljice Botaničkog vrta. Kako često boravi u vrtu, čak i zimi, kad je on zatvoren za posjetitelje, svi ga djelatnici vrlo dobro poznaju pa se fotograf ugodno osjeća i u prostorijama koje su inače rezervirane isključivo za tamošnje djelatnike.

– Svoje fotografije, odnosno svoja zapažanja vrta nerijetko podijelim sa svima u Botaničkom, a imao sam i dvije izložbe u knjižnici S. S. Kranjčevića na Peščenici – objasnio je Piasevoli koji, osim biljaka u vrtu, voli “uhvatiti” i pokoji ljudski trenutak. Kako kaže, tko god dođe u Botanički, u svom je posebnom svijetu.

– Djeca se igraju, studenti uče, gospođe uživaju u cvijeću, to je užitak za vidjeti – rekao je prijatelj botaničkog vrta.

>>Najpoznatiji zagrebački vrt uskoro obnovljen i uljepšan, za rođendan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije