Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Masterplan"

U Blatu se više ne planiraju toplice, nego tehnološki park

sveučilišna bolnica
Anto Magzan / Pixsell
30.12.2011.
u 13:45

Dio je gradskog "masterplana" revitalizacija nikad dovršene sveučilišne bolnice

Unatoč smanjenim ambicijama Grada da razvija metropolu, gradi mostove, sportske dvorane i stadione, neki od krupnih projekata i dalje su aktualni. Tako i megalomanska investicija od 50 milijuna eura za gradnju tehnološkog parka, domaće inačice Silicijske doline u SAD-u, na mjestu današnje sveučilišne bolnice u Blatu.

Naime, prema idejnom projektu, na više od 300 tisuća kvadrata svoje bi mjesto kroz tri godine mogli naći poduzetnici usmjereni na razvoj novih tehnologija, ekologije, nano-tehnologije, informatike...

Postoje dozvole

Projekt bi se u cijelosti financirao iz strukturnih fondova EU. Dozvole za gradnju postoje, kao i uporabna i lokacijska dozvola, a osim razvoja tehnologija i proizvodnje, u sklopu tehnoparka sagradili bi se, odnosno nadogradili, sportski objekti, razvojni centri, restorani i dvorane za konferencije.

Vlasnik je Grad

– Sveučilišna bolnica u ovoj financijskoj situaciji vrlo teško može zaživjeti u svojoj prvotnoj namjeni, a tehnološki park donosio bi nove vrijednosti i nove ideje, novu dobit. Proučavajući niz projekata tehnoloških parkova, ponajprije na zapadu, gdje se nalaze na obodima grada, uz prometnice, ta je lokacija idealna, a još postoji mogućnost nadogradnje. A zemljište je u potpunosti u vlasništvu Grada – kazao je Miro Laco, pročelnik Ureda gradonačelnika Milana Bandića, i tako nagovijestio da ipak neće biti ništa od pompozno najavljivanog termalnog kupališta u Blatu.

Smatra da je nužno fokusiranje na nova proizvodna područja, a uključeno bi bilo i Zagrebačko sveučilište koje bi se povezalo s proizvodnjom i tako izravno pridonijelo razvoju posla, primjenjujući znanstvena dostignuća koja se razvijaju u Hrvatskoj.

– Bude li projektna dokumentacija završena ranije, krenuli bismo s investicijama i prije 2015. godine kada bi se mogao osloboditi novac iz fondova. Cijeli se projekt ubrzava, a postigli smo dodatnu akceleraciju jer rohbau već imamo, samo ga trebamo iskoristiti – dodao je Laco.

Vlasnik tehnološkog parka bio bi Grad Zagreb. Zagrebački Silicon Valley uvršten je u Zagrebplan i tako postao jedan od strateških projekata razvoja glavnoga grada koji od početka gospodarske krize stagnira.

Novac iz europskih fondova Grad će moći povući jer ispunjava uvjete poput stopostotnog vlasništva nekretnine, “čiste” dokumentacije, a kako objašnjavaju, i cjelokupan je projekt uvršten u plan prioritetnih investicija i građevinskih pothvata što je glavni kriterij za oslobađanje novca.

Međutim, iako je proračun za ovu godinu smanjen za 130 milijuna kuna, za ovu će investiciju, potvrdio nam je Laco, novca biti, te će se već ubrzo građanima i potencijalnim ulagačima ponuditi za sada jedino mjesto u Zagrebu za razvoj tehnologija koje postoje u svim velikim gradovima Europe i svijeta.

Komentara 7

DE
detour
14:27 30.12.2011.

zasto milan bandic nije do danas uhapsen?

CH
chemica
16:08 30.12.2011.

\"Proučavajući niz projekata tehnoloških parkova, ponajprije na zapadu...\" Bandićevci su nešto \"proučavali\" i došli su do \"genijalnog\" zaključka. Opet. Glup i gluplji ponovno u akciji. Prvo su uvišestručenjem cijena komunalija otjerali iz Zagreba veći dio industrije i obrtništva, a sada ovdje prodaju priču da će se vratiti ti koji su pobjegli u \"Zagrebački prsten\" u potrazi za nižim troškovima proizvodnje ili da će ponovno \"oživjeti\" oni koji su propali. Rođe, zemljaci i SDP-ovci. Ode nam grad u ****** s takvim \"stručnjacima\" koji stalno nešto \"proučavaju\".

DE
detour
14:26 30.12.2011.

prostor za buduce toplice je intergralni dio primarnog savskog pojasa, a toplice su projekt koji zagrebu treba, koji se idealno nadovezuje na buducu bolnicu i koji se lokacijski i sadrzajno referira na rijeku. dakle, tehnoloski se park ne moze gradititi tamo gdje, eto, ima slobodno zemljiste. to je cobanski pristup gradogradnji i urbanom planiranju. u biti nesto sto je u zagrebu, nazalost, postalo standard.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije