Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bojali prihvatilišta, posjećivali umirovljenike...

U akciji 72 sata 800 volontera diljem Zagreba još danas

volonteri
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/4
16.10.2016.
u 08:44

Akcija "72 sata bez kompromisa" zadnja tri dana traje u Zagrebu, Splitu, Zadru, Dubrovniku te Sinju

Više od 800 volontera. Na točno 94 lokacije diljem Zagreba. I 72 sata u akciji.

Ulice grada ovaj vikend postaju mjesto velikog volonterskog maratona.

Prvi put se vide

Počeo je u petak, a uz Zagreb, u sklopu akcije “72 sata bez kompromisa”, koju organizira SKAC Palma, mladi su se okupili i u Splitu, Zadru, Dubrovniku te Sinju. Ukupno ih je 1800. I imaju samo jedan cilj – činiti dobra djela.

Još u svibnju širom su “otvorili oči”. I pazili kome treba pomoći u njihovu susjedstvu, kvartu, lokalnoj zajednici.

– Volontira se u domovima umirovljenika, učeničkim domovima, školama, centrima za rehabilitaciju, udrugama... I akcije su raznovrsne. Imamo radionice za mlade, posjete različitim skupinama ljudi, pomaganje starijima i nemoćnima, čišćenje i uređivanje domova, parkova i okoliša škola, vrtića, prikupljanje sredstava za siromašne, ekološke akcije... – kaže Ivan Tašev iz projekta “72 sata bez kompromisa”.

Volonteri su tek večer prije saznali gdje će volontirati te se “bez kompromisa” sljedeći dan “nacrtali” na mjestu koje im je dodijeljeno. I radili s ljudima koje vide prvi put u životu. No, bez obzira na to, izvrsno su se složili.

– Uz to što radimo, super se družimo, a puno komunicirao i s umirovljenicima, koje zanima što radimo – govore Maja Kiborn, Natalija Stupar, Matea Mrdeža, Katarina Hrženjak i Lucija Puljiz, koje su u Domu za starije osobe Trnje uredile okoliš. Istovremeno, desetak volontera s beskućnicima je prodavalo “Ulične svjetiljke”, prvi hrvatski časopis o beskućništvu.

Sve se razgrabilo

– Prodali smo sve što smo donijeli, ljudi izvrsno reagiraju – kaže Marija Fundelić, koordinatorica, kojoj je pomagao i kolega Ivan Perković.

U Udruzi “Down” u Hrgovićima dio volontera je, pak, s djecom oboljelom od Downova sindroma slikao u sklopu kreativnih radionica, a jučer su cijeli dan uređivali zapuštenu zelenu površinu kod Učeničkog doma Franje Bučara. Uredili su i vrt škole Jordanovac, a i u dvadesetak reciklažnih dvorišta razvrstavali su otpad. Obojili su i računalnu prostoriju u Prihvatilištu za tražitelje azila u Dugavama.

– U projekt su većinom uključeni studenti, kojih je 49 posto, potom slijede srednjoškolci, a znatan je broj i mladih zaposlenika, kao i nezaposlenih. Više od 70 posto prijavljenih prvi put volontiraju – ističe Ivan Tašev.

Komentara 3

Avatar gecdra
gecdra
09:34 16.10.2016.

U Hrvatskoj ima bar tri milijuna volontera.

DU
Deleted user
12:47 16.10.2016.

nakon odluke austriske vlade za vracanje izbeglica iz aziskih zemalja u hrvatsku dobro je angazirati sto vise volontera za zbrinjavanje i prihvat tih ljudi, treba omoguciti u svim neiskoristenim prostorima moguznost zbrinjavanja je ce navala biti opsezna pa je dobro da se sto prije i na vrijeme sve pripremi dok ne zahladi

DU
Deleted user
09:33 17.10.2016.

Bojati je turska ili grčka riječ, došla k Hrvatima preko komšija. Balija, kaj fali riječi farba, farbati. Pa nije jedna strana riječ bolja od druge. Isto tak pitam i kaj fali riječi flaša ... zakaj bi trebalo uvijek reči boca ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije