Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stariji u većoj opasnosti

Tomašević: 'Stopa rizika od siromaštva u Zagrebu se smanjuje, uveli smo mjere za 20 tisuća ljudi'

Zagreb: Zaštita od toplinskog vala ili preživljavanje? Neki nemaju izbora...
Patrik Macek/PIXSELL
18.10.2023.
u 15:25

Važno je osvijestiti da iza ovih brojki stoje ljudske sudbine pojedinaca, obitelji, djece i ta nas spoznaja motivira da radimo na suzbijanju siromaštva, jer je to odraz naše društvene, ali i moralne odgovornosti, rekao je gradonačelnik

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u srijedu je istaknuo da se u Zagrebu stopa rizika od siromaštva u posljednjih nekoliko godina smanjuje, 2020. je iznosila 18,5 posto, u 2021. 11,6 posto a lani 9,5 posto, dok se u Hrvatskoj unatrag nekoliko godina kreće oko 18 posto. 

"Stariji sugrađani su definitivno izloženiji od drugih skupina. Za osobe starije od 65 godina ta je stopa rizika od siromaštva na razini Hrvatske bila 32,4 posto, a u Zagrebu je za 2021. iznosila 20,6 posto, a u 2022.19,4 posto", istaknuo je Tomašević na otvorenju dvodnevne konferencije "Slika siromaštva u gradovima i županijama".

Konferenciju je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti organizirao zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu, a sudjeluju i predstavnici Rijeke i Varaždina te Krapinsko-zagorske i Splitsko-dalmatinske županije. Tomašević je rekao da su nakon starijih, riziku od siromaštva najviše izložene osobe u dobi od 55 do 64 godine te djeca. Najviše su izložena i kućanstva u kojima živi jedan roditelj s jednim ili više uzdržavane djece, upozorio je. 

>>VEZANI ČLANCI: 

"Važno je osvijestiti da iza ovih brojki stoje ljudske sudbine pojedinaca, obitelji, djece i ta nas spoznaja motivira da radimo na suzbijanju siromaštva, jer je to odraz naše društvene, ali i moralne odgovornosti", rekao je Tomašević.

Naglasio je i da je socijalna politika puno više od osiguranja materijalnih sredstava pa zato kontinuirano prate životni standard sugrađana te usklađuju naknade i usluge sukladno potrebama korisnika, ali i promišljaju strateški i dugoročno. Dodao je i da imaju široku lepezu usluga i prava - socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih.

Zagreb - prvi grad sa strateškim dokumentom za prevenciju siromaštva 

Grad Zagreb je donio Zagrebačku strategiju borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti za razdoblje od 2021. do 2025., te je time postao prvi grad u Hrvatskoj koji je osmislio i usvojio strateški dokument koji je isključivo posvećen prevenciji siromaštva i socijalne isključenosti. Uz pet mjera za starije Zagrepčane, branitelje, djecu i osobe s invaliditetom donesenih 2022., u ovoj je godini Grad Zagreb uveo još šest mjera za suzbijanje siromaštva.

Uvećane su novčane naknade djeci korisnicima doplatka za pomoć i njegu, kao i novčane naknade korisnicima osobne invalidnine, a uvedeno je i novo pravo na energetski paket za korisnike naknade za troškove stanovanja. Također, proširen je obuhvat korisnika prava na novčanu naknadu umirovljenicima, kao i prava na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a, a besplatna karta uvedena je za žrtve nasilja u obitelji.

>>VEZANI ČLANCI: 

Tim je mjerama obuhvaćeno oko 20.000 novih korisnika i u ovogodišnjem gradskom proračunu osigurano oko 20 milijuna eura, a to će slijedeće godine još povećati, istaknuo je Tomašević. Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa istaknula je da gradovi i županije imaju ključnu ulogu u stvaranju rješenja koja će poboljšati živote građana.

Istaknula je i da je Grad Zagreb primjer dobre prakse skrbi o najranjivijim građanima kroz različite programe kojima osigurava prehranu u pučkoj kuhinji, dostavu ručka u kuću za starije i teško bolesne odrasle osobe, pomoć u obiteljskim paketima te pomoć djeci u mliječnoj hrani, kao i brojne druge usluge.

>>VIDEO: Djevojka pala sa skele franjevačkog samostana na Kaptolu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije