Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlast upozorava

Taksi-prijevoz: Pet kn za kilometar kritična je cijena i nema zarade

\'14.10.2010., Zagreb - Glavni kolodvor, zagrebacki taksisti strajkaju jer dolazi konkurencija Cameo koji ce srusit cijene usluge. Taksisti za vrijeme strajka voze stare i nemocne, te bolesne i trudni
MarkoLukunić/Pixsell
18.01.2012.
u 08:00

– Tim bi se cijenama rad autotaksi-prijevoznika isplatio tek ako vozilo na mjesec prijeđe između 6000 i 7500 kilometara – kazao je Mijo Bezer iz Ureda za promet.

Gospodarska kriza i liberalizacija taksi-tržišta dovela je do toga da su svi veći autotaksi-prijevoznici snizili cijene svojih usluga. Ipak, kako napominje Mijo Bezer iz Gradskog ureda za promet, nemilosrdna borba dampinškim cijenama u konačnici bi mogla ugroziti opstanak pojedinih vozača kojima su se znatno smanjili prihodi.

U korist građana

– Sada je vidljivo da su svi autotaksi-prijevoznici analizirali tržište, ali je jednako tako jasno da su ovakva sniženja cijena ruski rulet. Cijena kilometra pada ispod pet kuna, a to je kritična cijena jer dobiti onda više nema. Uz takve bi se cijene rad autotaksi-prijevoznika isplatio tek ako vozilo na mjesec prijeđe između 6000 i 7500 kilometara – kazao je Mijo Bezer iz Ureda za promet.

Napominje da je došlo do nove situacije koja ide u korist građanima, a ujedno je najavio i skoro potpisivanje sporazuma s Velikom Goricom što će dovesti do povezivanja taksija na lokalnoj razini.

– Što se tiče cjenika, start je 9,90 kuna, kilometar je 4,90 kuna (prtljagu više ne naplaćuju, a cijenu za sat vremena čekanja spustili su sa 43 na 40 kuna, op.a.). A što se tiče pokazatelja nakon sniženja cijena, vratili smo broj vožnji koje smo imali 2010. Čak nam se i povećao broj vožnji. Između ostalog smo svim konkurentnim tvrtkama predložili da zajedno sjednemo za stol i da ministarstvo donese zakon kojim bi se u svim gradovima primjenjivao isti standard – kazao je Željko Petković, predsjednik udruženja Radio taksi Zagreb koje ima više od 1000 članova. Međutim, iako imaju više vožnji, zbog niske cijene ipak ostvaruju manju dobit te smatra da je istina što kaže Mijo Bezer, da s još nižim cijenama neće moći kvalitetno obavljati svoj posao.

– Bezer je rekao istinu, ako svi jedni za drugima spuštamo cijene, lufta i sredstva više nećemo imati – dodao je Petković.

Nakon Radio taksija Zagreb cijene su spustili i u Eko Taxiju i Oryx Taxiju.

– U ova tri mjeseca uspjeli smo dodatno racionalizirati troškove te smo sukladno njima odredili nove cijene vožnje. No prerano je prognozirati kako će se spuštanje cijena odraziti na naše poslovanje, vidjet ćemo za nekoliko mjeseci možemo li opstati – rekao je Ivan Zubak, potpredsjednik uprave Oryx grupe koja na ulicama ima 120 vozila. Naime, Oryx Taxi spustio je je cijenu kilometra sa 5,80 kuna na 4,80 kuna, dok za start i dalje naplaćuju 14 kuna, a prtljagu ne naplaćuju. Sat vremena čekanja naplaćuju 41 kunu, a prijevoz životinja dodatnih 10 kuna.

Veći broj putnika

– Bilježimo povećanje broja vožnji i poziva, gotovo dvostruko otkad su na snagu stupile nove cijene vožnje. Razliku u zaradi kompenzirali smo povećanim brojem putnika. Smatram da sada na zagrebačkim cestama ima optimalan broj taksija te ga ne bi trebalo povećavati, već bi trebalo optimizirati  organizaciju taksi-vožnje – poručio je Mislav Munivrana, direktor Eko Taxija koji je spustio cijenu za start vožnje sa 14 na 8,80 kuna, a cijenu prijeđenog kilometra na 5 umjesto prijašnjih 5,80 kuna.

Pionir je dampinških cijena u taksi-biznisu Kosta Minovski iz Taxi Cammeo gdje je 15 kuna start u što su uključena dva kilometra, a svaki dodatni kilometar stoji pet kuna.

– S manje od pet kuna za kilometar ulazi se u rizično poslovanje, ali sve ovisi o tome koliko ima poziva. No vidjet ćemo najprije kako će funkcionirati konkurencija, pa ćemo za 10-ak dana odlučiti hoćemo li moći voziti još jeftinije – kaže Minovski.

Komentara 68

QQ
qqq
09:04 18.01.2012.

Meni se nekako čini da je grad oživio otkad su spustili cijene i nema više toliko pijanih vozača po ulicama. Ljudi opušteno piju i jednostavno i povoljno prelaze od točke A do točke B.

VI
Vito
09:07 18.01.2012.

Pazite kakve vam račune \"oryx\" taxi izdaje... Naizlasku iz njihovog \"taxya\" sam uzeo račun, akad samo došao doma tramvajom pogledao sam što natom računu piše - između ostalog piše i - čekanje 0,78 kn Koga je čekao, kad sam janjegaga čekao najmanje pet (5) minuta ispred kuće? Zato me ta tvrtka više ne vidi u svojim vozilima...

LA
ladylili
08:27 18.01.2012.

napokon realne cijene!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije