Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekshumacija gračani

Svjedok smaknuća vojnika NDH: Sjećam se kolone i pucnjeva...

ekshumacija gračani (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/9
24.05.2013.
u 09:23

U blizini ove grobnice, kazao je ministar, nalazi se njih još desetak, a u široj zoni smatra se da je pogubljeno i pokopano oko 800 vojnika i civila.

U masovnoj grobnici u Gračanima, na početku Parka prirode Medvednica, jučer je ekshumirano 14 posmrtnih ostataka. Prema pronađenim predmetima, riječ je o vojnicima NDH koje su partizanske jedinice pogubile nakon oslobođenja Zagreba u svibnju 1945. Grobnica nije istražena do kraja pa se u njoj očekuje pronalazak ostataka još 13 ljudi. Obišao ju je i ministar branitelja Predrag Matić pod čijom se nadležnošću nalazi Uprava za zatočene i nestale. Ona vodi proces pronalaženja i obilježavanja mjesta smaknuća iz Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. U blizini ove grobnice, kazao je ministar, nalazi se njih još desetak, a u široj zoni smatra se da je pogubljeno i pokopano oko 800 vojnika i civila. Stanislav Haramija svjedok je smaknuća, a tada je imao 11 godina.

– Sjećam se kolone koja je prošla uz našu kuću koja se nalazi nekoliko metara od grobnice. Potom su se čuli pucnji, a kasnije i zapomaganje jednog njemačkog vojnika kojem se nitko dugo nije usudio prići. Kasnije mu je jedna žena odnijela čašu mlijeka, a što se poslije s njim dogodilo, nitko ne zna – prisjetio se Haramija. Sjeća se da su Gračani bili puni vojske i zarobljenika koji su likvidirani posvuda.

– Stric me poslao u trgovinu, a kako sam trčao, naletio sam na 20 mrtvih koji su ležali na cesti – kazao je.

Voditelj Uprave za zatočene Ivan Grujić kazao je da se na ostacima lubanje vide rupe od metaka koje potvrđuju da su žrtve smaknute, a ministar je kazao da, bez obzira na način i vrijeme ubojstva, sve žrtve zaslužuju dostojanstveno počivalište, što je i cilj ovog humanog procesa.

>>'Ubili smo ustaše Josu i Branka. Naredio šef Udbe Josip Boljkovac'

>>Kod Vrgorca otkrivena masovna grobnica iz Drugog svjetskog rata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije