Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi izgled

Svih 5327 zagrebačkih gradskih ulica dobit će nove ploče

ulica
Goran Jakuš/PIXSELL
18.07.2012.
u 09:17

Počinje izmjena ploča u Zagrebu po uzoru na svjetske metropole. Promjena kućnog broja svakog ulaza zgrade stajat će od 70 do 130 kuna

U sljedećih pet godina sve ploče za označavanje imena ulica i trgova te kućni brojevi bit će zamijenjeni. Najveća je novost da će uz naziv ulice na pločama biti i informacije o osobi po kojoj se ulica zove, a maknut će se i sadašnji bijeli okvir.

Vrijednost desetak milijuna

Tako će 5327 gradskih ulica dobiti nove ploče, još 11.300 natpisa ulica postavit će se na križanjima, a otprilike 132.000 građana morat će promijeniti svoje kućne brojeve počevši od ovog rujna što će, primjerice, jedan ulaz zgrade stajati od 70 do 130 kuna. Trg bana Jelačića bit će prvi koji će dobiti novu ploču, i to sljedeće godine, a potom će se projekt širiti od Donjega grada. Koliko će projekt postavljanja novih ploča stajati, gradonačelnik nije znao reći.

– Ove godine novaca nema, a koliko će stajati, znat ćemo nakon natječaja. Kap u moru kada se podijeli na nekoliko godina – pravdao je projekt gradonačelnik. Doznajemo ipak da bi Grad cijeli posao mogao platiti desetak milijuna kuna.

Rješenje o izgledu budućih ploča koje će se postaviti diljem Zagreba dali su Nikola Đurek i Damir Bralić, profesori na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i Umjetničkoj akademiji iz Splita.

Natpisi kao putokazi

– Dugo smo proučavali zagrebačke natpise i nazive ulica i na kraju odabrali smo rješenje slično današnjem, ali s promijenjenim oblikom slova – kazao je Đurek. Osmislili su poseban način pisanja i nazvali ga “Ilica”.

– Natpisi su bili različitih širina i oblika, a sve nove ploče bit će jednake. Novost su i putokazi na cestama koji će služiti za orijentaciju, a postavljat će se na vidno mjesto vozačima i pješacima da bi što manje lutali – objasnio je Bralić.

Ploče neće mijenjati jedino stanovnici Gornjega grada koje će se sačuvati zbog svoje povijesti pa će se one samo dopuniti informacijama.

Ključne riječi

Komentara 11

VI
Vito
09:57 18.07.2012.

– Natpisi su bili različitih širina i oblika, a sve nove ploče bit će jednake. Tako će ploča s nazivom ILICA imati jednake mjere kao i ploča s nazivom TRG JOSIPA JURJA STROSSMAYERA Samo je pitanje kako smjestiti slova nalova na jedanku površinu, a da budu jedanko čitljiva i skladna, ugodna oku...

VI
Vito
10:19 18.07.2012.

Jednom je u medijima pisalo da jedna ploča košta oko 700 kuna i da nije dobro uništavati ploču s krvnikovim imenom kod HNK, jer ju plaćaju stanovnici Zagreba... 11.300 novih natpisa pomnožite sa 700 kuna i dobijete 7.910.000 kuna Zatimim 132.000 novih kućnih brojeva po 130 kuna dobijete 17.160.000 kuna... Jedini problem je saznati tko će utržiti, dobiti na svoj račun, tih 28.790.900 kuna... Koji "sretnik" će ih preuzeti i napuniti džepove gradonačlniku & co.?

DU
Deleted user
09:23 18.07.2012.

Boze koja glupost na kvadrat. U Becu, Münchenu, Parizu, Londonu nisu mijenjali ploce vec desetljecima, ali mi to obavezno moramo!!! I opet ce tu netko zaraditi milijune.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije