Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
studenti nisu optimistični

Sveučilište u Zagrebu oformilo Gospodarski savjet za usklađivanje rada fakulteta s potrebama tržišta

Ekonomski fakultet u Zagrebu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
08.03.2024.
u 09:44

Osnaživanje suradnje s gospodarstvom potencijalno može osigurati i dodatno financiranje istraživačkih inicijativa Iz programa rektora prof. dr. sc. Stjepana Lakušića razvidno je kako će Gospodarski savjet biti savjetodavno tijelo rektora, Rektorskog kolegija u užem i širem sastavu te Senata

Nova vijest odjeknula je sa Sveučilišta hrvatske metropole. Na četvrtoj sjednici Senata došlo je do odluke koja bi mogla unaprijediti iskustvo studiranja na Sveučilištu u Zagrebu. Ono je, naime, oformilo svoje novo tijelo – Gospodarski savjet, a njegovi članovi istaknuti su predstavnici iz gospodarstva čija stručnost i djelovanje imaju ključnu ulogu u ostvarivanju misije i vizije Sveučilišta.

Ipak, ono još nije službeno počelo s radom, a do toga će doći, otkrivaju nam sa zagrebačkog Sveučilišta, nakon sjednice tijela koja je planirana tijekom ožujka. Tada će donijeti i odluku koja će potvrditi koji će pojedinci predstavljati svaku članicu u radu Gospodarskog savjeta čiji mandat traje četiri godine.

Savjetodavno tijelo rektora

– Prema Statutu, novo tijelo sudjeluje u postupcima unaprjeđenja studijskih programa i nastavnih procesa, utvrđuje stvarne potrebe gospodarstva za stručnjacima koji se školuju, promiče stipendiranje te sudjeluje u osmišljavanju i uspostavljanju aktivnosti u području istraživanja, razvoja, transfera znanja i tehnologije – kažu nam sa zagrebačkog Sveučilišta.

POVEZANI ČLANCI:

Novo tijelo, naime, trebalo bi biti ključni akter u uspostavi inovacijskih centara, poticanju razvoja poduzeća te ulaganju u infrastrukturu Sveučilišta. No, njegova uloga ne završava samo na tome. Ono će aktivno sudjelovati u stvaranju sustava zaklada, fondova i drugih mehanizama koji će osigurati potrebna financijska sredstva za istraživačke programe.

– Uz sudjelovanje u promidžbi rezultata suradnje između Sveučilišta i gospodarstva, Gospodarski savjet radi i na unaprjeđenju postojećega i predlaganju novih zakonskih i podzakonskih akata s ciljem osnaživanja suradnje između Sveučilišta, gospodarstva i javne uprave – poručuju sa Sveučilišta.

FOTOGALERIJA Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Ekonomski fakultet u Zagrebu
1/10

I, doista, koliko će Gospodarski savjet zapravo značiti za zagrebačko Sveučilište? U svojoj strategiji, naime, ono je definiralo glavna područja razvoja svog sustava. A da bi se ciljevi i ostvarili, nužno je osnažiti postojeću suradnju između Sveučilišta i predstavnika istaknutih pravnih osoba iz gospodarsko-financijskog sektora te istraživačkih instituta.

– Iz programa rektora prof. dr. sc. Stjepana Lakušića razvidno je kako će Gospodarski savjet kao savjetodavno tijelo rektora, Rektorskog kolegija u užem i širem sastavu te Senata biti usmjeren na unaprjeđenje rada Sveučilišta, njegovo pozicioniranje kao vodeće hrvatske visokoobrazovne i znanstveno-istraživačke institucije te aktivno sudjelovanje u razvoju studijskih programa – otkrivaju nam. Novo sveučilišno tijelo uz to će davati i različite perspektive u osmišljavanju sveučilišnih aktivnosti usmjerenih na gospodarstvo i društvo.

 

’Treba dati priliku’

A iako će, prema svemu, Gospodarski savjet biti “na strani” studenata i unaprijediti im obrazovanje, nekolicina njih, priznala nam je, nije čula za novo tijelo.

POVEZANI ČLANCI:

– Na našem sveučilištu ima stvari na kojima treba raditi i u konačnici ih promijeniti. Nadam se da će to tijelo i donijeti neke novosti, treba dati priliku – smatra Marin s PMF-a. Njegova kolegica Sanja pak i nije baš optimistična pa na Gospodarski savjet gleda kao na “nešto što sigurno neće zaživjeti”. Ipak, sa Sveučilišta ih tješe.

– Zbog aktivnosti koje će provoditi novo tijelo studijski se programi unaprjeđuju i moderniziraju, što posljedično povećava njihovu atraktivnost među budućim studentima i dodatno pridonosi kvaliteti Sveučilišta u cjelini te unaprjeđenju ukupnog sustava visokog obrazovanja Hrvatske – objašnjavaju.

Dakle, članovi novog tijela donosit će uvide o tome kako uskladiti obrazovne sadržaje sa stvarnim potrebama tržišta rada, gospodarskih trendova i zahtjeva gospodarstva. Njegovim ustrojem i radom olakšat će se i stvaranje novih partnerstava s tvrtkama, organizacijama i stručnjacima koji će pomoći u ishodima učenja studenata pa će se tako organizirati brojna predavanja, konferencije, radionice i seminari te mogućnosti istraživanja i praktičnih projekata za studente... A ono najvažnije upravo je izravan kontakt sa stručnjacima koji će olakšati uključivanje studenata na tržište rada nakon završetka studija.

– Osnaživanje suradnje s gospodarstvom potencijalno može osigurati i dodatno financiranje istraživačkih inicijativa, proširiti pristup bazama podataka i časopisima te općenito povećati ulaganja u tehnologije i infrastrukturu za nastavne svrhe – zaključuju sa Sveučilišta u Zagrebu.

VIDEO Tko je supruga Peđe Grbina? Završila fakultet u Srbiji, imala dramu oko diplome

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije