Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katastrofalna slika

Sve više građana prima socijalnu pomoć i to im je jedini prihod

socijala
Sanjin Strukic/PIXSELL
20.09.2012.
u 10:00

800 tisuća kuna svakog mjeseca isplati, na razne oblike pomoći, zagrebački Centar za socijalnu pomoć, a predviđaju da će broj njihovih korisnika i dalje rasti

Socijalna slika Zagreba čini se nikada lošijom – raste broj korisnika socijalne pomoći, pučkih kuhinja, paketa s hranom i odjećom – ukratko svih oblika pomoći koje daju nadležne službe, lokalna zajednica, humanitarne udruge...

Najugroženiji su zagrebački umirovljenici, njih čak 20 tisuća, tu su i invalidi, višečlane obitelji s jednim roditeljom, kao i sve brojnija populacija nezaposlenih. U odnosu na prvih sedam mjeseci ove godine, u zagrebačkom Centru za socijalnu pomoć registrirana su 1684 korisnika novčane pomoći više nego u istom razdoblju lani.

Rastuća nezaposlenost

Čak 27.257 stanovnika Zagreba prima neki oblik novčane pomoć iz državnog proračuna u prosječnom iznosu od 500 kuna mjesečno.

– Najznačajnija promjena uočava se u porastu broja korisnika pomoći za uzdržavanje i to za 1531 korisnika (16 posto) više nego što ih je bilo prošle godine što upućuje  na zabrinjavajuće trendove u socijalnoj slici Zagreba – objašnjava Štefica Karačić, privremena ravnateljica Centra za socijalnu pomoć.

Karačić poručuje da je ostvarivanje prava na pomoć za uzdržavanje izravno vezano uz materijalni status pa je jasno da sve veći broj građana nema prihode ili imovinu kojom bi podmirivali svoje potrebe.

Zagrebački Centar tako mjesečno isplati 800.000 kuna raznih oblika pomoći, a predviđaju da će se trend rasta broja njihovih korisnika nastaviti.

– Socijalnu sliku Zagreba pogoršava i rastuća nezaposlenost koja se nije smanjila čak ni tijekom turističke sezone – poručuje Marija Maja Jelinčić, predsjednica Sindikata nezaposlenih.

– Najugroženije su žene, jer najbrže dobivaju otkaz, najteže se zapošljavaju i najdulje su bez posla – ocjenjuje Jelinčić.

Najugroženija Dubrava

Pomoć daje i Grad Zagreb čiji su kriteriji nešto blaži od Centra za socijalnu skrb pa se u njihovim evidencijama vodi čak 100 tisuća korisnika nekog oblika pomoći, subvencija ili dotacija.

– Najviše raste broj korisnika novčanog doplatka za pomoć i njegu, podmirenje troškova stanovanja, ogrjeva, kao i pomoći u obiteljskim paketima s hranom i njegu u kući – analizira Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu.

Tako je primjerice gradsku novčanu pomoć doplatka za pomoć i njegu prije dvije godine koristilo 6996 osoba, dok se ona danas isplaćuje za čak 8100 socijalno ugroženih građana.

Najviše gradske novčane pomoći odlazi u Dubravu gdje živi veliki broj višečlanih nezaposlenih obitelji, a ništa manje nije teška socijalna slika ni na Peščenici, objašnjava Višnja Fortuna.

Iz Gradskog poglavarstva upozoravaju da već 12 godina vode odgovornu socijalna politika bez koje bi stanje bilo znatno gore. Ipak, od ove jeseni rebalansom proračuna predviđa se smanjenje novca za socijalna davanja za oko 4,8 posto.

Komentara 2

VE
vekica
13:20 20.09.2012.

Sad kad to sve strpaju u kompjutor - polovica bude otpala! Trebalo je to odavno napraviti, ali bolje ikad nego nikad.

BA
baš
16:00 20.09.2012.

vekice-ne očekuj puno od tog "kompjutora", ništa on promijeniti neće ako se ne mijenjaju prilike. Činjenica je kako su zakoni loši, stalno se mijenjaju, a svako pametan zna da od 400 ili 500 kn mjesečno ne možeš živjeti. Rad na crno, rekao bih život na crno je naša stvarnost. U svmu nam je nered, pa i u socijali. Ljudi rade za 2.200,00 kn u prodavaonicama, moraju tamo potrošiti određeni iznos, a neki dobivaju doplatka i socijalne pomoći i do 10.000 kn. Kako bi onda netko bio motiviran raditi "na bijelo"? To su problemi, a ove garniture ih ne znaju rješavati, sve bi nešto preko koljena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije