Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
siromaštvo u zagrebu

Sve veći broj obitelji svaki dan u redu za hranu u pučkoj kuhinji

obitelj petrinšak
Jurica Galoić/PIXSELL
31.01.2013.
u 13:30

Prerano – Od 140.060 djece na području grada, njih 3,3 posto prima socijalnu pomoć

Sve je veći broj Zagrepčana koji se za pomoć, u doslovce svakodnevnom preživljavanju, okreću jednoj od ustanova socijalne pomoći poput Caritasa ili Gradu Zagrebu. Tako se gotovo tisuću novih obitelji u 2012. godini za pomoć obratilo Caritasu, a među njima je i šesteročlana obitelj Petrinšak.

– Hranimo se u pučkoj kuhinji, svakog dana odlazimo tamo po ručak. Djecu odijevamo u Caritasu – kažu Damir i Renata Petrinšak čije su nevolje počele kada je Damir ostao bez posla.

Zabrinjavajuća statistika

– Operirao sam ruku i nogu tri puta, a očekuje me i operacija kralježnice, fizički sam nesposoban za rad, a primam mirovinu od 1900 kuna – priča Damir.

Budući da su supruga i on digli kredit dok su još radili, njegova mirovina odlazi na podmirivanje kredita.

– Kada platimo kredit i kamate, ostaje nam 118 kuna, a imamo četvero djece. Bolujem i od PTSP-a, dobrovoljno sam otišao u rat i proveo ga na najgorim ratištima, u Vukovaru, Lici i Dubrovniku – opisuje Damir.

Zvonko Erceg, tajnik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, kaže da je potreba za različitim oblicima pomoći sve veća kao i potreba za donatorima.

– Do dijela donatora dolazimo upoznajući ih s potrebama korisnika i moleći za podršku i pomoć. Drugi dio dolazi k nama na preporuku, dok nam se treći obraćaju samoinicijativno – objašnjava Erceg.

Rastući broj korisnika socijalne pomoći primjećuje se i u gradskoj blagajni. I to posebice maloljetnih korisnika. Naime, od čak 140.060 maloljetnika, koliko ih živi na području Grada Zagreba, njih nešto više od tri posto korisnici su jednog od tri oblika socijalne pomoći!

To su besplatna ljetovanja i zimovanja, pomoć u obiteljskim paketima i pomoć u mliječnoj hrani za dojenčad. U protekloj je godini ljetovanje tako organizirano za ukupno 2250 djece, a grad to dnevno, za svako dijete, plaća 160 kuna. Na listi u kategoriji “pomoć u obiteljskim paketima” je 2282 djece iz 789 obitelji. Standardni paket pomoći koja im pristigne sadrži litru ulja, kilogram šećera i riže, pola kilograma dječje hrane, margarina i tjestenine. Blagdanima se taj paket dopunjava šunkom, marmeladom, čokoladom za kuhanje, kakaom u prahu i keksima. Cijena mjesečno po paketu iznosi 100, dok paket za blagdane stoji 110 kuna. Mliječna pak hrana osiguravala se za 128 malih Zagrepčana.

Neće biti paraziti

– Teško je zapravo odrediti radi li se o velikom ili malom broju maloljetnika koji koriste socijalnu pomoć, ali činjenica je da u cijeloj Hrvatskoj raste kronično siromaštvo. Ipak, bez obzira na to što već u tako mladoj dobi primaju socijalnu pomoć, nema opasnosti da se od te djece stvore parazitski ovisnici o socijalnoj pomoći – poručio je sociolog Slaven Letica.

>>Zabrinjavajuće: Sve veći broj korisnika pomoći za uzdržavanje

>>Granica siromaštva: 4242 kune za četveročlanu obitelj

Komentara 7

OB
-obrisani-
14:53 31.01.2013.

Pohvalno je da čovjek ima 4 djece. Ali, nitko ga nije tjerao da ih ima toliko jer djeca itekako koštaju. I sad ta djeca ispaštaju jer moraju živjeti u siromaštvu.

ME
Medici
15:09 31.01.2013.

Kako smo jadni. Da, čovjek ima četvoro djece. "Napravio " ih je sebi a ne državi; jer koliko vidim i on i supruga su radili, žrtvovali se. Nisu tražili ništa, uredno plaćaju kredit, režije...i pokušavaju preživjeti sa 118 kn..ali hebi ga ne ide i traže pomoć. Pomoć traže i oni koji ne bi trebali, a ove ljude osuđujemo. Kako nas nije sram. Budimo sretni da netko drugi rađa djecu umjesto nas jer se nitko ne pita tko će za nas raditi kada ostarimo. Mi hrvati smo ljiga od naroda..čas izuzecima. Hvala.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
14:46 31.01.2013.

Nadam se da ce se ova obitelj izvuci iz teske sitacije. Neznam zasto ali ispred ociju mi ne silazi slika Ive Sanadera, njegove viletine u Kozarcevoj, Malo vitra, Bukovaca, satova, BMW, Brionni odjela,......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije