Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjena sankcija

Suci odabrali rad umjesto globe za mlade prijestupnike

'13.09.2008., Zagreb - Jedno od popularnih okupljalista mladih u nocnim izlascima je i kafic Krivi put. Dio izlazaka je i ispijanje alkohola u kaficu ili na klupici ispred njega. Photo: Matija Habljak
Matija Habljak/Arhiva VL
01.03.2013.
u 21:00

‘Stop program’ je pilot-projekt u sklopu kojega maloljetni prijestupnici rade u humanitarnim organizacijama

Nakon što su proveli pilot-projekt “Stop program” u općini Trnje, program provođenja alternativnih sankcija za protupravno ponašanje maloljetnika, jučer ga je Udruga sudaca za mladež predstavila i javnosti. Umjesto da maloljetnike neprihvatljiva ponašanja odvedu pred sud i kazne ih novčanim kaznama, za desetero djece predložili su mogućnost prekida sudskog postupka uz prihvaćanje savjetovanja, treninga socijalnih vještina ili tromjesečnog rada u humanitarnim organizacijama.

Zagrebačka općina Trnje odabrana je kao najprometnija, a djelatnici policijske postaje zaustavljali su maloljetnike koji su nakon 23 sata bez pratnje zatečeni na ulici.

Upozorenje, ne represija

– Akcija nije bila represivnog karaktera, već upozorenje maloljetnicima koje smo zaustavili te pozvali njihove roditelje. Oni su dobili brojeve djelatnika iz Centra za socijalnu skrb, a 85 posto njih s odobravanjem je prihvatilo savjetovanje – rekao je načelnik PP Trnje Drago Barišić. Uhvaćeni maloljetnici potom su, ako su oni i njihovi roditelji bili voljni, angažirani u određenoj udruzi te su četiri sata pomagali u njezinu radu.

– Kod nas su, jer se savjetovanje odvijalo u prosincu i siječnju, djeca prebacivala podatke iz jednog kompjutora u drugi, inače bi išli u prirodu, što je svojstveno našoj udruzi – kaže predstavnik Udruge škole izviđača Dalibor Jelavić. Nakon što odradi dogovorene obveze, maloljetnika procjenjuje stručna osoba koja, utvrdi li da je kroz program prošao uspješno, dostavlja izvještaj sudu i postupak se ne pokreće. Udruga sudaca namjerava isti projekt proširiti i na općine Centar i Medveščak.

Izmjena zakona?

– Radimo i na izmjeni Prekršajnog zakona, kako djeca ne bi morala u sudski proces, već da im se odmah ponudi alternativa – kaže predsjednica Udruge i sutkinja za mladež Županijskog suda Lana Petö Kujundžić te dodaje kako je 40.000 kuna premalo za toliko kompleksan projekt.

>>Književnica Branka Primorac nudi rješenje za mlade nasilnike

Komentara 4

AU
autoritet
23:54 01.03.2013.

Rad???? Jadna djeca.

NO
noname33
22:46 01.03.2013.

Sve je to divno i krasno, podržavam ovu odluku u teoriji, samo me konkretno zanima ako u ovoj državi ima toliko nezaposlenih, kako to da ovi maloljetnici pronalaze mjesta na kojima ima što za raditi? Nije tu riječ o jednom ili dva slučaja, ima ih, i bit će ih, nažalost, sve više, svi će oni nekoliko sati u danu raditi negdje, pa mi, eto, nije jasno da rade u raznim udrugama u kojima bi se mogao netko zaposliti prema tome. Opet jeftina radna snaga, prislino volonterska, no ipak pohvalno, i daleko korisnije za ove mlade ljude, od novčanih kazni.

OL
olovka
09:05 02.03.2013.

Jos jedan vid iskoristavanja . Daj malo da se zaviri tko su vlasnici tih mafijaskih organizacija (humanitarnih).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije