Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevareni!

Studenti platili 30 tisuća kuna za fakultet koji – ne postoji

studenti politehničke škole
Dalibor Urukalović/PIXSELL
04.12.2012.
u 11:12

Prijevaru su otkrili kad su im na drugoj godini promijenjeni stručni predmeti

Dvadeset dvoje studenata Visoke politehničke škole (Poly) studija Film, televizije i novih medija upisali su novoosnovani studij u školskoj godini 2011./2012., privučeni njegovim voditeljem Krešimirom Mikićem, dugogodišnjim profesorom na Učiteljskoj akademiji, Akademiji dramskih umjetnosti i stalnim gostujućim profesorom na poznatom američkom sveučilištu UCLA u Los Angelesu, kojem je osnivanje studija trebala biti kruna karijere. Školarinu su platili 30 tisuća kuna, no nakon godinu dana studiranja, saznali da kao studenti – ne postoje.

Imali studentska prava

– Kad smo upisivali drugu godinu, dva stručna predmeta, Dramaturgija i Produkcija, zamijenjena su sa predmetima Proizvodni sustavi i Proizvodni menadžment. Vlasnik Polyja Vjekoslav Boban na to je rekao da su morali promijeniti predmete zbog tehničkih teškoća – kažu studenti. Tada su shvatili da su prevareni, kao i profesor Mikić, te njegov kolega Davorin Šišmanović, poznati scenarist koji je s Mikićem surađivao na izradi programa. Šokirani studenti saznali su provjerom u Ministarstvu obrazovanja da studij nema dopusnicu te da se vode kao studenti smjera Tehničkog menadžmenta, zbog čega su na prvoj godini koristili studentska prava i iksice. – Boban nas je pokušao uvjeriti da ima dopusnicu, a ako je želimo vidjeti, moramo mu uplatiti novac za iduću godinu, što su neki od nas, u strahu od gubitka prava studiranja i napravili. Potom su htjeli da potpišemo da studiramo na vlastitu odgovornost. Neki su od nas ispisani bez svog znanja jer smo tražili novac natrag. Profesori su stali na našu stranu, da bi Boban potom otpustio profesora Mikića – kažu studenti.

Tražeći svoja prava, potražili su pravnu pomoć, koju će im besplatno pružiti poznati odvjetnik Anto Nobilo, a zbog bojkota nastave, Poly im je zamrznuo predavanja, optuživši studente da je to njihova krivnja. Čitava situacija možda najviše žalosti Krešimira Mikića koji se, kako kaže, za ovo spremao čitav život.

– Neizmjerno sam razočaran, zgranut i duboko ljudski povrijeđen. Godinama sam ga pripremao, napominjem, isključivo stručno, dok su se o financijskom poslovanju i administraciji brinuli drugi. Direktor Boban prevario je studente i mene – kaže Mikić. Prema podacima MZOS-a, Poly je dopusnicu za filmski studij tražio 2008., no nije je dobio zbog neispunjavanja uvjeta. Dopusnica je ponovno zatražena tek prije dva tjedna, nakon pobune studenata, a MZOS kaže da je ni ovaj put neće dobiti.

– Uvjet je da navedeno visoko učilište u razdoblju od pet godina ravnomjerno zapošljava nastavnike do potrebnog broja i o tome jednom godišnje izvještava ministra. S obzirom na to da navedeni uvjet još uvijek nije ispunjen, nije moguće razmatrati nove zahtjeve – poručili su iz MZOS-a, dodavši da je za ovakve slučajeve od 30 do 100 tisuća kuna u prekršajnom postupku.

Da bi apsurd bio veći, studenti su protekle godine, kao predstavnici studija koji ne postoji, bili članovi žirija Dana hrvatskog filma te su sudjelovali u Festivalu jednominutnih filmova. Boban je i ove godine upisao novu generaciju studenata, no njima je ponuđen povrat novca nakon izbijanja skandala.

Gdje je inspekcija?

– Ovo bi trebala biti zemlja znanja, a umjesto toga smo opljačkani, ne samo materijalno, nego su nam ukradene i dvije godine života. Ovim putem pozivamo Ministarstvo da pošalje inspekciju, ako već nisu primijetili reklamiranje nepostojećeg studija u medijima, da dođu i provjere kakvo je stanje na fakultetu – dodaju razočarani studenti, koji se nadaju kako će im neko drugo visoko učilište koje ispunjava uvjete izaći u susret i preuzeti studij jer, kako kažu, interes postoji i program je kvalitetan. Kao i studenti, ni mi nismo uspjeli stupiti u kontakt s Vjekoslavom Bobanom, kojem je mobitel isključen, a na fakultetu su rekli da komentara nemaju.

Komentara 27

LI
liliZG
11:52 04.12.2012.

Katastrofa , apsolutna katastrofa......

NE
neki
12:04 04.12.2012.

Ja sam čuo da je Poly neka vrsta kobasice, ali da je studij to još nisam čuo.

LA
larala
11:46 04.12.2012.

ministre jovanovicu, vi koji trenirate strogocu na ravnateljima koji su popunjavali škole u drugom roku s klincima s manjkom bodova gdje ste sada? ovo su pravi problemi u školstvu kojima bi se trebali baviti a, ne dal je netko s 55 ili 60 bodova upisao xy školu u drugom roku....i, da li slucajno kriškom oka primjecujete koju štetu obrazovanju i klincima radite?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije