Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stručnjaci umiruju

Strahuju za zdravlje djece, traže da se ukloni antena u Rudešu

'09.06.2013., Zagreb - Stanovnici Rudesa prosvjeduju protiv VIP-ovog odasiljaca postavljenog na privatnoj kuci na krizanju Pisarovinske i Delnicke ulice.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
11.06.2013.
u 12:40

Svi osim jednog susjeda odbili su postavljanje antene na svom krovu i prosvjedovat će svaki tjedan dok je ne skinu. VIPnet: Elektromagnetska polja koja se stvaraju nisu štetna

Zbog antene koju je Vipnet postavio na obiteljsku kuću na križanju Pisarovinske i Delničke ulice na Rudešu, susjedi najavljuju prosvjede sve dok se ona ne ukloni. Iako su se uvjerili da je zračenje unutar zakonskih propisa, boje se da je riječ o štetnim strujanjima o kojima se malo zna, a kojima su izravno pogođena djeca.

Je li strujanje štetno?

Utjehu im nisu pružili ni iz tvrtki CMO i HAKOM koje su provele mjerenja.

– Rekli su nam da je sve po zakonu, ali da ne mogu reći da strujanje nije štetno. Preporučili su nam da za svaki slučaj djecu prebacimo iz sobe koja ima pogled na antenu u pozadinsku sobu – kazao je Josip Barušić, jedan od prvih susjeda kuće s odašiljačem. Stanovnici Rudeša za sutra najavljuju prosvjed jer smatraju da im je ugroženo zdravlje, posebno djece, jer su blizu antene škola, vrtić, dom zdravlja...

– Ako iz Vipneta ne prihvate naše zahtjeve i ne uklone antenu, prosvjedovat ćemo svaki tjedan. Radije nego ugroziti živote svoje djece i sutra ih voditi po bolnicama – kazala je Martina Bule.

Antena je postavljena u veljači, a čim su vidjeli o čemu je riječ, stanovnici su molili vlasnika kuće Zdravka Topalušića da otkaže ugovor, potpisivali i peticiju...

Traže zakonsku zabranu

– Za antenu nije potrebna suglasnost susjeda, već samo stanara. Budući da je riječ o obiteljskoj kući, vlasnik se nije obazirao, a na početku svibnja, kad je antena proradila, otišao je na more – kazao je Barušić. Objasnio je da su iz Vipneta obilazili susjedstvo radi krova za antenu, no odbili su ih svi osim Topalušića.

– Sve su kuće u istoj razini i nitko od nije htio riskirati zdravlje zbog mjesečne zarade od 700 eura – rekao je Barušić.

Danas imaju sastanak s predstavnicima Vipneta od kojih će stanari tražiti da uklone antenu. U Rudešu susjedi žele osnovati i udrugu s ljudima iz Hrvatske sa sličnim problemom, kako bi zatražili zakonsku zabranu postavljanja antena u naseljima u blizini škola i vrtića.

>>Uzaludni prosvjedi susjeda - antena postavljena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije