Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Zelena" vozila

Stižu ekotaksiji, voze na struju, a baterije pune kočenjem

'27.07.2011., Zagreb - Mladenka Marijanovic i Vjekoslav Marijanovic vlasnici su tvrtke Ekotaxi prijevoz. Ekotaxi bi trebao poceti sa radom u Zagrebu vec u 10.mjesecu i to sa hibridnim i ekoloskim vozi
Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'
1/3
29.07.2011.
u 10:45

Vozni park obnavljat će se svake dvije godine, a od 50-ak Priusa vlasnici očekuju da će "osvojiti srca Zagrepčana i ponuditi alternativu"

Najomiljenije vozilo hollywoodskih glumaca, onih koji su ekološki osviješteni, u koji se ubrajaju, među ostalim, i Leonardo Dicaprio i Cameron Diaz, za nepuna dva mjeseca postat će dostupno i Zagrepčanima. Naime, na ulice metropole stiže ekotaksi, prva taksi tvrtka u svijetu koja isključivo ima hibridne automobile!

Nedostižne cijene Cammea

Toyotinim će hibridom Priusom, koji je smanjio emisiju štetnih plinova za više od 50 posto u odnosu na druge automobile, vjeruju supruzi Mladenka i Vjekoslav Marijanović, osnivači Eko Taxija, osvojiti srca Zagrepčana i ponuditi im "zelenu" alternativu" prijevoza. Investicija od 15 milijuna kuna, smatra Vjekoslav Marijanović, isplatit će se na duge staze. Novac koji je uložio zaradio je kao ugostitelj hotelijer i prvi uvoznik Duracell baterija u Hrvatskoj. Međutim, ne očekuje zaradu preko noći. Cijene Cammea, iskren je, za njegovu će tvrtku biti nedostižne. Njihovi klijenti bit će oni građani koji već sada prilagođavaju svoje živote (ne)prilikama koje nas očekuju zbog klimatskih promjena i skorog nestanka fosilnih goriva.

– Nama je vozilo glavni adut i jedini smo ponuđač takve usluge u svijetu. Postoje taksisti koji se koriste hibridnim vozilima, ali naša se cijela flota sastoji od takvih automobila. Projekt smo pokrenuli još prije godinu dana jer smo očekivali liberalizaciju tržišta. Htjeli smo biti drugačiji od drugih i ponuditi ovom gradu dodatne sadržaje i kvalitetu – kazao je Marijanović, koji je na ideju da uđe u taksi biznis dobio provodeći bezbrojne noći pred diskotekama čekajući svoje kćeri kako bi ih sigurno dovezao kući.

– Čemu sav taj strah i nervoza, za 50 kuna. Platim i mogu na miru zaspati, da znam da su mi djeca na sigurnom – dodao je.

Traže do 120 vozača

A uskoro počinje i zapošljavanje u ekološki osviještenoj obiteljskoj tvrtki. Traži se od 100 do 120 vozača, muškaraca i žena, za vozila koja do brzine od 50 kilometara na sat koriste isključivo električnu energiju. Baterije se pune kočenjem, a prosječna potrošnja goriva u gradskoj vrevi ne prelazi pet litara na 100 kilometara. Za buduće zaposlenike već se priprema odjeća, ležerna i ekološka.

– Naši vozači neće biti uniformirani. Bit će ležerno odjeveni – u skladu s našim brendom dominirat će plava boja, boja Zagreba, i zelena, boja koja upućuje na zaštitu okoliša – objašnjava Marijanović. Supruzi Marijanović najavljuju jedan od najsuvremenijih dispečerskih centara, ali i mjesečne stimulacije od 1500 kuna na osnovicu od 3200 kuna neto za 30 posto vozača. Kažu da je važno ekološkoj liniji poslovanja dodati i socijalnu dimenziju kako bi se osvojilo prijestolje među taksi poduzećima.

– Želimo biti premijum klasa sa zadovoljnim zaposlenicima – kaže Mladenka Marijanović te dodaje da će se cjelokupan vozni park obnavljati svake dvije godine.

Ključne riječi

Komentara 14

CH
Charmed
11:20 29.07.2011.

Odlična vijest! Znala sam da će se vratiti u utrku. Samo naprijed! :)

PA
pajser
13:56 29.07.2011.

sad kad još i zubak isfura svoju taxi službu... bit će nešto kao u americi,nasilje na svakom ćošku. radio taxi zagreb neće moći popamtiti sve neprijatelje.

Avatar Nick2k
Nick2k
16:46 29.07.2011.

Prius - auto za tržišta sa subvencioniranjem. U realnosti, kako čujem, manje troši golf 1.6tdi. Prema tome i to bi bili eko radiju. No zgodan marketing, moram priznati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije