Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poskupljenje goriva

Štern: Bojkot crpki je OK, ali to je kao da želite zaustaviti starenje

\'gorivo\'
Arhiva VL
22.02.2012.
u 08:37

Današnjem pozivu na bojkot točenja goriva na benzinskim crpkama odazivaju se građani diljem Hrvatske, no čini se da je Zagreb "zaspao"

Dok pristižu brojne dojave iz cijele Hrvatske koja se budi uz bojkot točenja goriva na benzinskim crpkama koji je inicirala skupina građana na Facebooku razočaranih stalnom korekcijom cijena naviše, jutarnja špica u Zagrebu nije dala naslutiti da je bilo kakav tihi prosvjed građana u tijeku.

A građane Hrvatske na današnji je bojkot pozvala grupa anonimnih korisnika Facebooka ističući da na taj način treba pokazati nezadovoljstvo previsokim cijenama goriva čijem se rastu ne naslućuje kraj.

Na nekoliko gradskih benzinskih crpki uredno su radili, na njima je nešto više službenih vozila poput dostavnih kamiona točilo gorivo, no bilo je i građana. Opustjele benzinske crpke zabilježene su u Zagorju, kao i u okolici Zagreba, a tek pokoju građani su zaobilazili u znak bojkota u gradu podno Sljemena.

Cijena goriva, koja će prema signalima iz Banskih dvora rasti i do 12 kuna dok se Vlada ne pokrene na konkretne akcije koje mogu dovesti do lančanog poskupljenja, bit će povod i za sutrašnji prosvjed aktivista Građanske akcije pred zgradom naše izvršne vlasti na Markovom trgu.

Štern: Cijene su posljedice špekulacija

Cijene goriva jučer su ponovno porasle, a nova poskupljenja zbog povećanja PDV-a očekuju nas, bez obzira na stanje na svjetskom tržištu nafte, već u ožujku. Sada su cijene porasle od 18 do 26 lipa po litri pa tako eurosuper sada stoji 10,41 kunu, eurodizel 9,89 kuna, plavi dizel 6,35 kuna, loživo ulje 7,15 kuna.

Davor Štern, stručnjak za pitanja iz naftne industrije, koji cijeli niz godina radi kao savjetnik ruskim naftnim kompanijama, smatra da su sadašnje cijene uvjetovane znatno više špekulacijama na tržištu nego aktualnim stanjem u Iranu ili Siriji. Poručuje da su ovo uvjeti u kojima "zaigrani" igrači na burzi pumpaju cijene.

Podržao je bojkot građana, ali i poručio da su korekcije cijena neminovne te da sve nalikuje pokušaju, primjerice, da zaustavimo starenje, oslikao je Štern.

Ključne riječi

Komentara 51

UD
udrimuski
08:58 22.02.2012.

Ja neću kupiti niti jedan proizvod osim goriva na benzinskoj, a i to ako baš moram i ako ne natenkiram u bosni ili mađarskoj.

BA
babanko
09:06 22.02.2012.

Ima se... tek kad gorivo dođe na 30 kn..onda ce ljudi gledat kad ce kupit gorivo.. Za sada radije se odlucuju odrzavati svog limenog ljubimca nega obitelji pruzite bolji zivot..barem minimlano bolji...

LI
liburnik
09:06 22.02.2012.

Vrijeme je da se okrenemo malim električnim automobilima, naročito u gradskom prometu. To je najbolji način bojkota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije