Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Materina priča

Starohrvatsko će domaćinstvo oživjeti u samom centru Zagreba

etnokuća Materina priča (1)
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/4
16.08.2011.
u 12:00

Ovakva muzejska kuća u gradu se otvara prvi put, a nije riječ o inicijativi Turističke zajednice, već udruge Petrine pletilje

Nedaleko od Cvjetnog trga i novog trgovačkog centra, tamo gdje se svakodnevno odvija modna revija Zagrepčana, a najnoviji tehnološki dodaci stvar su prestiža, otvara se kuća koja je potpuna suprotnost 21. stoljeću.

Kuća će ući u povijest

Prelaskom njezina praga posjetitelj će se “katapultirati” u vrijeme kad se za šivanje odjeće na tkalačkom stanu proizvodilo laneno platno, žitarice se mljele u kamenom žrvnju, a djeca se uspavljivala u zipki... U Preradovićevoj ulici otvara se prva etnokuća u Zagrebu pod imenom Hrvatska kuća – Materina priča.

– Hrvatska kuća ima za cilj i zadaću našim ljudima, mladim naraštajima i turistima predstaviti ljepotu i bogatstvo naše narodne kulture, etnobaštine, običaja – objašnjava Mina Petra Petričec, dizajnerica i predsjednica udruge Petrine pletilje, koja je i pokrenula taj projekt.

Prostor u Preradovićevoj ulici trenutačno se uređuje, a uza stare predmete, poput zipke koja je već generacijama u obitelji Mine Petre, bit će tu još i namještaja, alata, posuđa, svetih slika... svega što se koristilo u hrvatskom seoskom domaćinstvu potkraj 19. i početkom 20. stoljeća.

Ideja o otvaranju Hrvatske kuće postoji već deset godina, no tek sad je nastupilo pravo vrijeme, kaže Mina Petra.

– Vjerujem da će Hrvatska kuća ući u povijest jer ona će biti Hrvatska u malom – kaže dizajnerica.

Soba zagrebačkog sela

A posebno mjesto u etnokući bit će rezervirano za kulturnu baštinu Zagreba i Zagrebačke županije. Uredit će se soba zagrebačkog sela s namještajem i predmetima iz doba kad su, danas elitni dijelovi grada, Šestine, Remete i Gračani, bili samo – seoska naselja.

– U Hrvatskoj kući održavat će se i etnoradionice na kojima će posjetitelji vidjeti tradicijski način ručnog tkanja lanenog platna, vezenja, pletenja od vune te izradu čipke. Tečaj tkanja vodit će profesionalne tkalje i bit će besplatan – objašnjava M. P. Petričec.

Prostor za otvaranje Hrvatske kuće udruzi Petrine pletilje ustupila je Vlada RH, no Mina Petra Petričec ne krije da se nadaju i pomoći Grada Zagreba, posebice za uređenje pročelja kuće u Preradovićevoj ulici.

A prvi posjetitelji očekuju se već sredinom rujna, kad je i otvaranje etnokuće, jer baš tada se u Zagrebu održava Kongres međunarodne udruge novinara u turizmu koji će se ugostiti i u zagrebačkoj etnokući.

Komentara 1

RE
rea@
12:18 16.08.2011.

Lijepo, lijepo. ;o))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije