Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
siromaštvo

Socijalna slika Zagreba - Najugroženiji su umirovljenici

siromaštvo (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
23.05.2013.
u 10:25

Povećan je i prosječni broj obroka po danu koji se dijele u pučkim kuhinjama pa ih je lani bilo oko 3800, a 2011. godine 3405

Socijalna slika Zagreba svake je godine lošija, pokazuje statistika Centra za socijalnu skrb. Tako je lani socijalnu pomoć koristilo 5237 građana, što je 4,58 posto više nego 2011. godine. Najveći porast – 9,53 posto – bilježi broj građana koji su imali pravo na jednokratnu pomoć, a registriranih beskućnika je u 2012. bilo 148, odnosno 17,5 posto više u odnosu na 2011. godinu. Prosječni broj obroka po danu koji se dijele u pučkim kuhinjama lani je bio oko 3800, a 2011. 3405.

– Smatramo da su socijalno ugroženi i umirovljenici koji nisu naši korisnici, a mirovine su im na razini socijalne pomoći ili nešto veće - rekla je Ivana Leskovar iz Centra za socijalnu skrb.

Socijalna slika grada prilično je važna za centar koji će, prema EU direktivama, morati pomagati socijalno ugroženima. Još nije definirano hoće li se pojam energetski siromašnog kućanstva definirati prema EU standardu koji kaže da je to ono kućanstvo koje za osnovne energetske potrebe mora izdvojiti više od deset posto primanja.

Vlada RH uredbu je trebala donijeti do 8. svibnja, ali nije. U Centru za socijalnu skrb, koji isplaćuje socijalne naknade, doznajemo da informacije o energetskom fondu doznaju samo iz medija.

>>HHO vladajućima: Pronađite sredstva za pučke kuhinje!

>>Zagrebačka bijeda – spavaju na klupicama i kopaju po smeću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije