Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova atrakcija ZOO-a

Smaže svinju pa je onda tjedan dana miran

varan
Foto: ZOO Zagreb
1/5
21.04.2016.
u 19:30

Zovu ga zmajem jer su njegov dug, žuti jezik kineski mornari zamijenili s riganjem vatre: To su zvijeri koje otimaju princeze...

Španjolac s francuskim državljanstvom sada je postao Hrvat. Komodski varan, veličanstveni gušter koji može narasti do tri metra te težiti 165 kilograma, u Zoološkom vrtu može se vidjeti od prekjučer iako je stigao prije da bi se naviknuo na nove uvjete.

– Rođen je u ZOO-u u Barceloni, a odrastao je na farmi krokodila u Francuskoj – objasnio je Tomislav Krizmanić iz zagrebačkog ZOO-a put trogodišnjeg guštera kojeg zovu i zmajem. Ime su mu u davnim vremenima nadjenuli kineski mornari koji su plovili vodama oko Indonezije zbog njihove veličine te duga žutog jezika koji su zamijenili riganjem vatre pa su nakon povratka u svoje domove pričali o “velikim zvijerima koje otimaju princeze”.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Zagrebački varan, kažu iz Zoološkog, nije uopće strašan, štoviše, lagano se navikava na djelatnike ZOO-a, ali i na prve posjetitelje. Voli se izležavati u pijesku, pogotovo nakon što pojede jednu od omiljenih poslastica – svinju, kozu ili jelena, obrok nakon kojeg se odmara čak tjedan dana ne bi li potpuno probavio obilan ručak.

– Količina hrane u jednom obroku može dosegnuti do 80 posto njegove težine – rekao je Krizmanić o najvećem gušteru na svijetu.

Iako primarno strvinar, kad nanjuši hranu, što može i s udaljenosti od 11 kilometara, plijen će svladati tako da ga ugrize za određeni dio tijela te u ranu pusti otrov.

Zatim pričeka 24 sata da otrov djeluje, a onda, laganim korakom, krene prema hrani. Zasad će u ZOO-u varan biti sam, a kad za dvije godine bude spolno zreo, možda dobije i družicu. Ženke varana polažu tridesetak jaja veličine gusjih, a kad se bebe izlegnu, izgledaju kao mini kopije roditelja.

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
02:39 22.04.2016.

Komodo dragon ne ispusta otrov u tijelo zrtava ugrizom. Komodo dragon nije otrovna zivotinja. Sobak, napravi domacu zadacu i prouci teme o kojima pises da se ovako ne blamiras.

SW
swimm
14:42 22.04.2016.

nema otrov vec bakterije u slini.....vrla novinarko prije nego pišeš glupost za lovu prije posjeti google

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije